Reçete , hekimin kendi düzenlediği ve düzenlerken de güncel Tıp bilimine göre hareket ettiği, hekimin kendi kararını gösteren bir belgedir. Hekim reçetenin altına imzasını da atarak düzenlediği belgenin tüm sorumluluğunu da üstlenir.
Read moreReçetede bulunması gereken bilgiler nelerdir?
– Hastanın veya birinci derece yakınının telefon numarası ve/veya adresi, – İlacı/ilaçları alan kişinin imzası, – İlacın/ilaçların reçete sahibi veya birinci derece yakını dışındaki kişilerce alınması halinde ise ayrıca T.C. kimlik numarası, T.C.
Read moreReçetenin diğer adı nedir?
Reçete , tıp doktorunun önerileridir. Türkçe karşılık olarak da “önerem” sözcüğü reçete yerine kullanılabilir.
Read moreReçetede Dib bir ne demek?
BID Kısaltmasının Anlamı Latince “Bis in die” kelimelerinin baş harflerinden oluşmuştur. Bis in die, defa anlamına gelmektedir. Genelde antibiyotik kutularının üzerinde yer alan bu ifade ilacın sabah ve akşam (12 saat ara ile) kullanılması gerektiğini belirtir.
Read moreReçetede D2B ne demek?
SGK uzun süredir şöyle diyor: “İçinde 30 tablet olan ve günde 2 kez kullanılacak ilacın bir aylık dozunu yazmak istediğinizde reçeteye ‘D2B ‘ yani iki kutu yazmanız yetmez. Hem rakamın altına yazı ile de ‘iki’ yazacaksınız, hem de ilaç bir ay kullanılacaktır diye not düşeceksiniz” diyor.
Read moreDoktorun yazdığı reçete kaç gün geçerli?
İlaçların reçetenin tanzim tarihinden itibaren 4 (dört) işgünü içinde SGK ile sözleşmeli (anlaşmalı) eczanelerden alınması gerekmektedir. Bu sürenin dışındaki müracaatlarda reçete muhteviyatı ilaçlar eczanece verilmeyecektir. Reçete yazıldığı tarihten itibaren hasta 4 gün içinde eczaneden ilaçları alabilir.
Read more