fordist birikim rejimi , devletin makro ekonomik politikalar ile piyasa ilişkilerini düzenlemesine, sosyal refah devletinin toplumsal hizmetleri etkin bir şekilde sağlamasına ve piyasadaki kitlesel talebe karşılık olarak kitlesel üretimin (bkz: seri üretim) standart olarak üretilmesine dayanır.
Read moreFordizmin krize girmesine neden olan unsurlar nelerdir?
Tarihsel açıdan incelendiğinde Fordist olarak adlandırılan büyük entegre yapıların neden krize girdiğini açıklayan üç ana yaklaşım bulunmaktadır: Neo-Schumpeterian Yaklaşım, Esnek Uzmanlaşma Yaklaşımı ve Düzenleme Okulu Yaklaşımı.
Read morePost Fordizm Nedir özellikleri?
Post -Fordizm ; tüketim taleplerini karşılayabilmek için üretimin esnek bir modelde yerine getirildiği, işgücü ve makineleşmede esnek uzmanlaşmanın sağlandığı, bilgi ve iletişim teknolojilerinin üretimde yaygın olarak kullanıldığı bir üretim ve birikim rejimidir.1 Oca 2007
Read morePost Fordizm neden ortaya çıkmıştır?
neo-marxist perspektife göre ise post -fordizm kapitalizmin yeniden üretilmesi sonunda ortaya çıkar (reproduction of capitalism). gramsciye atfederek bu üretim sisteminin oluşturduğu hegemonya üzerinde durur. … kapitalizmin sendikaların yükünden ve devlet denetiminden kurtulmasını sağlamıştır.
Read moreFordizm krizi nedir?
Piyasaların eskisi kadar istikrarlı olmaması, rekabetin artması, kitlesel mallara olan talebin doyması, taleplerde meydana gelen aşırı farklılaşma, esnekliğe sahip olmayan ve büyük stoklarla çalışan geleneksel üretim yapılarının değişken taleplere yeterince cevap verememesi gibi nedenler fordizmin krize girmesine ve …
Read moreFordist ve Post Fordist nedir?
Fordizm , az sayıda ve belli standartlara dayalı ürünlerin üretimine dayanırken; post -fordizm , ürün çeşitliliğinin artırılmasına dayalıdır. Post -fordizmde üretim kitleye değil, bireye ya da küçük gruplara yönelik olarak yapılır.
Read morePost Fordizm nasıl ortaya çıktı?
neo-marxist perspektife göre ise post -fordizm kapitalizmin yeniden üretilmesi sonunda ortaya çıkar (reproduction of capitalism). gramsciye atfederek bu üretim sisteminin oluşturduğu hegemonya üzerinde durur.
Read more