piyasa başarısızlığı ; bir mal veya hizmetin üretiminin tamamen piyasa koşullarına bırakılması durumunda bu malın veya hizmetin piyasada toplumun faydasını maksimize edecek şekilde üretilemeyeceği durumunu ifade eder. buna örnek olarak; savunma hizmetleri ve ilk-orta öğrenimi verebiliriz.
Read morePiyasa başarısızlığı nedir ve nedenleri nelerdir?
Piyasa başarısızlıkları olarak ifade edilen bu ekonomik etkinlikten sapmaların başlıca nedenleri , kamusal mallar, dışsallıklar, aksak rekabetçi oluşumlar, asimetrik bilgi, risk ve belirsizlik, fiyatların yapışkanlığı, arz ve talep arasındaki gecikme, negatif eğimli arz pozitif eğimli talep, gelirin hakça …
Read morePiyasa başarısızlığı kuramı nedir?
Piyasa başarısızlığı , mal ve hizmetlerin serbest piyasa tarafından tahsisinin Pareto verimliliğine sahip olmaması ve genellikle net ekonomik değer kaybına yol açtığı bir durumdur.
Read morePiyasa mekanizması ne demek?
Piyasa mekanizmasında her ekonominin, dış alemle yoğun bir mal ve sermaye ilişkisi vardır. Bu ilişki, bir ekonominin dış aleme mal satması demek olan ihracatı, dış alemden mal satın alması demek olan ithalatı ve ekonomiler arasındaki sermaye hareketlerini kapsar.
Read moreTalep mekanizması nedir?
Tüketicilerin belirli bir fiyat seviyesinden belirli bir miktar malı satın alma isteği “Talep (Demand)” olarak adlandırılır. Talep eğrisi arz eğrisinin aksine negatif eğimlidir; bir malın fiyatı arttığında tüketicilerin bu mala olan talebi azalır. Bu ilişki talep kanunu olarak bilinmektedir.30 Eyl 2015
Read moreFiyat mekanizması işlevleri nelerdir?
Fiyatın ve Fiyat Mekaznizmasının İşlevi İktisadi faaliyetlerin temel amacı insanoğlunun sınırsız ihtiyaçlarını mevcut kıt kaynaklarla karşılamaya çalışmaktır. Diğer bir ifadeyle, talebe göre arzın tayin edilmesidir. Arz ve talep arasındaki denge, paraya dayalı ekonomilerde fiyat mekanizması ile sağlanmaktadır.
Read moreFiyat denge fiyatının üzerinde ise ne olur?
Fiyat denge noktasından yüksek olduğunda arz edilen miktar talep edilen miktardan fazla olacak ve arz fazlası(fazla) oluşacaktır. Fiyat denge noktasının altında ise talep edilen miktar arz edilen miktardan fazla olacak ve talep fazlası(noksan) oluşacaktır.
Read more