Piyasa başarısızlığı , mal ve hizmetlerin serbest piyasa tarafından tahsisinin Pareto verimliliğine sahip olmaması ve genellikle net ekonomik değer kaybına yol açtığı bir durumdur.
Read morePiyasa Aksakliklari teorisi nedir?
Piyasa aksaklıkları , neoklasik ekonomik yaklaşım çerçevesinde tam rekabeti engelleyici istenmeyen durumları oluşturmaktadır. Buna karşılık, Avusturya okulu iktisatçılarına göre ise, ekonominin sürekli değişim içinde bulunması sonucu söz konusu sapmalar istenmeyen durumları ifade etmemektedir.
Read moreDevlet başarısızlığı teorisi nedir?
Aşırı büyüyen devletin ortaya çıkardığı olumsuz sonuçlardan hareketle iktisatçılar piyasa başarısızlığına alternatif bir yeni teori geliştirmişlerdir. Kamu tercihi iktisatçılarının öncülüğünde geliştirilen bu teori “devletin başarısızlığı teorisi ” (governmental failure theory) olarak adlandırılmaktadır.
Read moreDışsallık neden piyasa başarısızlığıdır?
Dışsal ekonomiler, mal ve hizmetlerin sosyal optimuma göre daha az veya daha fazla arzına neden olan özel bir piyasa başarısızlığıdır . Dışsal ekonomiler bir ekonomik birimin diğer ekonomik birim veya birimler üzerinde dolaylı olarak ortaya çıkardığı olumlu ve olumsuz etkileri ifade etmektedir.
Read morePiyasa başarısızlığının nedenleri nelerdir?
Piyasa başarısızlıkları olarak ifade edilen bu ekonomik etkinlikten sapmaların başlıca nedenleri , kamusal mallar, dışsallıklar, aksak rekabetçi oluşumlar, asimetrik bilgi, risk ve belirsizlik, fiyatların yapışkanlığı, arz ve talep arasındaki gecikme, negatif eğimli arz pozitif eğimli talep, gelirin hakça …
Read moreIlave fayda ve maliyet karşılaştırılmasına ne denir?
Fayda -maliyet analizi (F-M), kamu ekonomisinde yatırım projelerini etkinlik yönünden değerlendirmeye yarayan, topluma en yüksek faydayı sağlayacak olan projelerin seçiminde veya öncelik sırasının tespit edilmesinde yararlanılan bir tekniktir.
Read moreBir ekonomik birimin başka bir ekonomik birimi yapmış olduğu aktivite sonucunda piyasa mekanizması haricinde olumlu ya da olumsuz yönde etkilemesine ne ad verilir?
Dışsal ekonomiler (external economies) genel olarak bir ekonomik birimin üretim ve/veya tüketim faaliyeti sonucunda , başka birimlerin fayda ve/veya maliyet fonksiyonlarının olumlu ya da olumsuz yönde etkilenmesi olarak tanımlanabilir.
Read more