Serbest piyasada satıcı istediği fiyattan satarken, alıcı ise istediği satıcıdan alışverişini yapar. Yani, fiyatlar satıcı ve alıcının ortak kararı ile belirlenir . Serbest piyasa , arz-talep ilişkisine dayalı bir sistemdir. Devletin müdahalede bulunmadığı ya da minimum seviyede müdahalede bulunduğu piyasa şeklidir.
Read moreSerbest piyasa ekonomisi olarak bilinen ideoloji nedir?
Serbest piyasa ekonomisi, ekonomik faaliyetlerin tam rekabet şartları içinde serbestçe yapılabildiği, ekonomik sorunların çözümünün devletin ekonomiye müdahalesiyle değil fiyat mekanizması aracılığı ile gerçekleştirildiği ekonomi.
Read moreSerbest piyasa ekonomisi ne zaman başladı?
1970’li yıllardan beri küresel anlamda serbest piyasa ekonomisinin gelişmesi, kontrolsüz bırakmak ve özelleştirmek, genellikle neoliberalizm olarak adlandırılır. Hükümet müdahaleleri bulundurmakla beraber, serbest piyasanın bazı karakteristiklerini de içeren ekonomilere karma ekonomi denir.
Read morePiyasa başarısızlığı hangi durumda ortaya çıkar?
Piyasa başarısızlığı , mal ve hizmetlerin serbest piyasa tarafından tahsisinin Pareto verimliliğine sahip olmaması ve genellikle net ekonomik değer kaybına yol açtığı bir durumdur.
Read morePiyasa Aksakliklari teorisi nedir?
Piyasa aksaklıkları , neoklasik ekonomik yaklaşım çerçevesinde tam rekabeti engelleyici istenmeyen durumları oluşturmaktadır. Buna karşılık, Avusturya okulu iktisatçılarına göre ise, ekonominin sürekli değişim içinde bulunması sonucu söz konusu sapmalar istenmeyen durumları ifade etmemektedir.
Read moreDevlet başarısızlığı teorisi nedir?
Aşırı büyüyen devletin ortaya çıkardığı olumsuz sonuçlardan hareketle iktisatçılar piyasa başarısızlığına alternatif bir yeni teori geliştirmişlerdir. Kamu tercihi iktisatçılarının öncülüğünde geliştirilen bu teori “devletin başarısızlığı teorisi ” (governmental failure theory) olarak adlandırılmaktadır.
Read moreDışsallık neden piyasa başarısızlığıdır?
Dışsal ekonomiler, mal ve hizmetlerin sosyal optimuma göre daha az veya daha fazla arzına neden olan özel bir piyasa başarısızlığıdır . Dışsal ekonomiler bir ekonomik birimin diğer ekonomik birim veya birimler üzerinde dolaylı olarak ortaya çıkardığı olumlu ve olumsuz etkileri ifade etmektedir.
Read more