Kur’an-ı Kerim’de peygamberler için kullanılan en genel kavramlardan biri “nebî”dir. Nübüvvet ve nebî kelimeleri aynı anlamları ifade eden değişik kalıplardır. Nebî kelimesi sıfat, nübüvvet ise mastardır.
Read morePeygamberlik nedir kısaca tarih?
Peygamberlik Farsça bir kelime olup, Allah ile insanlar arasında elçilik görevini ifade eden bir kavramdır. Bu görev kendisine verilen kimseye Peygamber denir. Arapça’da Peygamberlik , Risalet ve Nübüvvet; Resul ve Nebi kelimeleriyle ifade edilir.
Read morePeygamberlik anlamına gelen iki kavram nedir?
“Nübüvvet ve risalet, peygamberlik anlamına gelen iki kavramdır.
Read morePeygamber ne demek dinimizde?
Peygamber (Farsça: پیامبر) veya yalvaç, Tanrı tarafından bir dini veya dinî öğretiyi yaymakla görevlendirildiğine inanılan kişidir. Peygamberler ayrıca dinî terminolojide ayet, işaret veya mucize denilen doğaüstü güç veya olayların kendilerine atfedildiği mitolojik veya yarı mitolojik insanlardır.
Read moreFetanet sıfatı ne demektir?
Fetanet sıfatı ile peygamberlerin zeki ve kavrayışlı kimseler olduğu işaret edilmektedir. Bu bağlamda Allah, tüm peygamberleri akıl ve muhakeme konusunda olgunlaştırmıştır.
Read moreİsmet dini olarak nedir?
Sözlükteki “tutma, engel olma ve koruma” anlamından hareketle kelâmda “Allah’ın bir kimseyi günah ve hatadan koruması” şeklinde özel bir anlam kazanan ve “peygamberlerin günahtan korunmuşluğu” mânasıyla terimleşen ismet kelimesinin fıkıh literatüründeki kullanımı da sözlük anlamı ile bağlantılıdır.
Read morePeygamberlerin özelliklerinden olan ismet ne anlama gelir?
İsmet sıfatı İslam’da, Peygamber Muhammed’in ve diğer peygamberlerin ilahi koruma sayesinde günahtan ve yanlıştan uzak olmasını ifade eder.
Read more