Buluşun bir patent verilebilmesi için 3 (üç) şartı haiz olması gerekmektedir. Bunlar; Tekniğin bilinen durumuna dâhil olmayan yeni bir buluş olması. Tekniğin bilinen durumunun aşılması.
Read moreIncelemeli patent sistemi nedir?
İncelemeli Patent , yapılan bir başvuru neticesinde küresel olarak araştırılan ve araştırmadan sonra tekniğin bilinen durumunun üstesinden gelmek açısından incelenen, sanayide uygulanabilir icatlara verilen bir koruma belgesi olarak nitelendirilir.
Read moreIncelemeli patent belgesi kaç yıl koruma sağlar?
İncelemeli patent belgeleri başvuru tarihinden itibaren 20 yıl süre ile geçerlidirler. İncelemesiz patent belgeleri başvuru tarihinden itibaren 7 yıl süre ile geçerlidirler. Faydalı Model belgeleri başvuru tarihinden itibaren 10 yıl süre ile geçerlidirler. Patent sahibi, patentle korunan buluşu kullanmak zorundadır.
Read morePatent süresi dolunca ne olur?
Patent geçerlilik süreleri hakkın kendisi ile alakalı olan bir durumdur. Bu sebepten dolayı koruma altına alma zamanları zaman aşımından ziyade hak düşürücü süre şekilden ifade edilir. Koruma süresinde de hak düşmesi yaşanıyor. Patentin geçerlilik süresi dolmuş ise hâkim re’sen nazara alır.
Read morePatent süresi bitince ne olur?
Patent tescilinin süresi bittiği zaman yeniden alınmasının mümkün olmadığını dile getiren Taşar: “Patent tescilinin süresi bittiğinde halka mal olmuş oluyor . Ancak ek patent başvurusunda olduğu gibi üzerine bir yenilik getirdiyseniz sadece o kısmı koruyabileceğiniz bir başvuru yapılabilir.
Read moreTescilli bir markanın koruma süresi ne kadardır?
Tescil edilen bir marka , başvuru tarihinden itibaren 10 yıl süre ile korumadan yararlanır. 10’ar yıllık periyotlarla yenilenmek suretiyle tescilli bir markanın sınırsız bir süre ile korunması mümkündür.
Read morePatent süresi uzatılır mı?
Sınai Mülkiyet Kanunu’nun 101.maddesine göre; Başvuru tarihinden başlamak üzere, patentin koruma süresi yirmi yıl, faydalı modelin koruma süresi on yıldır. Bu süreler uzatılamaz. Yani Patent belgesinin süresi sona erdiğinde; patent belgesinin sahibine vermiş olduğu münhasır koruma hakları ortadan kalkacaktır.
Read more