Çoğu insanın düşündüğünün aksine kağıt paralar normal kağıttan değil, özel bir pamuk ve keten karışımından üretilir. Pamuk, keten ve diğer bazı “özel” kimyasalın karışmasıyla elde edilen para kağıdı, her insanın eline aldığında hissettiği ve bu histen büyük keyif aldığı özel bir yapıya sahiptir.
Read morePara hayatımıza ne zaman girdi?
Para , tarih sahnesine M.Ö. 7. yüzyılda Anadolu’da çıkmıştır ve ilk para Lidyalılar tarafından çekiçle darp edilerek basılmıştır. Bu nedenle, günümüzde paranın üretim yerine darphane deniyor.
Read morePara icat edilmeden önce ne ile alışveriş yapılırdı?
Paranın icadından önce insanlar alışverişlerini ellerinde bulunan ürünlerin takası yani değiş tokuş yoluyla gerçekleştirirdi.
Read moreParaya neden ihtiyaç duyulmuştur?
Paranın icadı ancak M.Ö. 7. Yüzyılda Lidyalılar döneminde gerçekleşebilmiştir. Ticarette oldukça ileri olan Lidyalılar döneminde, ticaretin daha kolay yapılabilmesi için madeni paralar üretilmeye başlandı. Lidya Kralı Alyattes’in emriyle basılan ilk madeni paralar , gümüş ve altın gibi değerli madenlerden üretilmiştir.
Read moreParanın temel işlevleri nelerdir?
Paranın İşlevleri (Fonksiyonları) Paranın geleneksel işlevleri : Değişim aracı olması, Hesap birimi ya da değer ölçüsü olması, Değer saklama aracı olması. Paranın modern işlevleri : Ekonomik faaliyetleri teşvik etme, Geliri yeniden dağıtma fonksiyonu, Nüfuz aracı olma fonksiyonu.
Read moreParanın değerinin yükselmesini ne sağlar?
Para biriminin satın alacağı mal ve hizmet miktarı olarak ifade edilmektedir. Paranın değeri mal ve hizmet fiyatları ile ters orantılıdır. Ekonomide fiyatla genel düzeyi yükseldikçe, paranın değeri düşmekte, fiyatlar genel düzeyi düştükçe paranın değeri artmaktadır.
Read moreParanın icadından önce ne kullanılırdı?
Antik çağlarda para yerine deniz tuzu kullanılıyordu . Daha sonra tuz kolayca elde edilebildiği için değeri düştü. Milattan sonra 9. yüzyılda Çin’de ilk kâğıt para basıldı. Günümüzde kredi kartları ve para kartları da ödemelerde kullanılabiliyor.
Read more