MERKEZ BANKASI ZORUNLU KARŞILIK ORANI ARTARSA NE OLUR ? Eğer bankalar atıl rezervlere sahip değilse, zorunlu karşılık oranı artırıldığında bankalar verdikleri kredileri geri çağırırlar ve bu durum para arzının azalmasına neden olur .
Read moreDöviz hesaplarında zorunlu karşılık oranı ne demek?
Özetle zorunlu karşılık , zorunlu karşılık oranı ya da munzam karşılık ; mevduat kabul eden bankaların bu mevduatlara karşılık olarak TCMB’de bulundurmak zorunda oldukları mevduatların oranıdır ve bu oran TCMB tarafından kararlaştırılır. Zorunlu karşılıklar para politikasını uygulama aracı olarak kullanılabilir.
Read morePara çarpanının değerini ne arttırır?
para çarpanının büyüklüğü mevduat hacmi ile doğru orantılıdır. mevduat miktarı ne kadar çok ise para çarpanı da o derece büyük olur. diğer yandan eğer kanuni karşılık oranı büyükse kredi olarak kullandırılacak kredi miktarı azalmakta ve para çarpanının değeri düşmektedir.
Read moreMerkez Bankası tahvil satarsa ne olur?
Merkez bankası hazinenin ihraç etmiş olduğu borç senetlerini (tahvil ) piyasadan (bankalardan) satın alır ve bedelini bankalara öderse bu genişletici piyasa işlemi olarak kayıtlara geçer, eğer merkez bankası piyasaya elindeki tahvilleri satar piyasadan para çekerse buna da daraltıcı piyasa işlemleri denir.
Read moreGevşek para politikası ne demek?
Gevşek para politikası , ekonomide küçülmeye yol açan temel neden olarak görülen toplam talep düşüşünün tekrar artışa döndürülmesini hedefler. Bunu sağlamanın yolu para arzının artırılmasıdır. Merkez bankası bu durumda elindeki para politikası araçlarını para arzını artıracak biçimde kullanır.22 Haz 2017
Read moreReeskont oranlarının düşmesi hangisine yol açar?
reeskont oranının yükselmesi kredi hacminin daralmasına, azalması ise kredi hacminin genişlemesine neden olur.
Read moreMB piyasaya hangi araçlarla müdahale eder?
Business HT’den Fırat Bora Taş’ın haberine göre TCMB, faiz silahının dışında döviz satımları ve çok çeşitli Açık Piyasa İşlemleri (APİ) ile likiditeyi yöneterek kura müdahale etme imkanına sahip.
Read more