a) Basit Faiz Basit faiz halinde faiz , faiz dönemi içerisinde sadece anaparanın üzerinden hesaplanır ve faize faiz hesaplanmaz.
Read moreParanın temel özellikleri ve işlevleri nelerdir?
Paranın geleneksel işlevleri : Değişim aracı olması, Hesap birimi ya da değer ölçüsü olması, Değer saklama aracı olması. Paranın modern işlevleri : Ekonomik faaliyetleri teşvik etme, Geliri yeniden dağıtma fonksiyonu, Nüfuz aracı olma fonksiyonu.
Read morePara nasıl yapılır?
Çoğu insanın düşündüğünün aksine kağıt paralar normal kağıttan değil, özel bir pamuk ve keten karışımından üretilir. Pamuk, keten ve diğer bazı “özel” kimyasalın karışmasıyla elde edilen para kağıdı, her insanın eline aldığında hissettiği ve bu histen büyük keyif aldığı özel bir yapıya sahiptir.
Read moreParanın homojen olması nedir?
– Homojenlik özelliği; parayı temsil eden objelerin tümünün aynı maddi değeri temsil etmesidir. – Bozulmama ve taşınmaya elverişli olma özelliği. – Bölünebilirlik özelliği: Ticarete konu olan malların en küçük birimini dahi kavrayacak özellikte olması . – Taklit edilememesi.
Read moreParanın değer kaybı kadar faiz caiz mi?
Zimmette sabit olan para borcunun, değer kaybı eklenmiş haliyle yeni bir bedelle ödenmesi durumunda ödemenin derhal yapılması gerekir. Yoksa hukuki tabirle “deyn’i deyn ile satma” durumu ortaya çıkacağından bu fazlalık faiz olarak kabul edilir.
Read moreParanın değer kaybı nasıl hesaplanır?
Başlangıçta 1 TL, 1 dolara eşitti. Şimdi ise 2 TL 1 dolara eşit olduğuna göre, 1 TL de 0.5 dolara eşit demektir. Yani 1 TL ile alınabilecek dolar, 1’den 0.5’e inmiştir. Bu da TL’nin dolar karşısında yüzde 50 değer yitirdiğini gösterir.”
Read moreBorç para vermek caiz mi?
İslâmiyette para ile para kazanmak yoktur. Borç ancak ihtiyaç için alınır. İhtiyaç yokken, sırf kârımı arttırayım, işimi geliştireyim, zengin olayım, arabamı değiştireyim diye alınırsa, ödeme imkânı veya karşılığı yoksa borç almak ve böyle kişiye borç vermek câiz olmaz.
Read more