“Parası olduğu halde borcunu ötelemek caiz değil” Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, bir kişinin ödeme imkânı olduğu halde zamanında borcunu ödememesinin caiz olmadığına hükmetti.
Read moreBorcunu ödemeyen adama ne yapmalı?
Borcunu ödemeyen kişinin borcunu tahsil edebilmek için icra hukuku devlet zoru ile tahsilat işlemini yürütür. Burada haciz kavramı yaygın olarak kullanılıp eğer belirlenen süre içerisinde söz konusu borç ödenmezse haciz yöntemine gidilir.
Read moreBorçta enflasyon farkı caiz mi?
Câhiliye ribâsı denilen “borç verirken, vadeye göre fazlalık şart koşma veya vadesinde ödenmeyen borcu ilâve meblâğ ve mal karşılığında erteleme” şeklindeki işlem ittifakla ribâdır, faizdir ve haramdır. Borçlunun alacaklıya enflasyon farkını ödemesi faiz değildir.
Read moreEnflasyon farkı kadar faiz caiz mi?
İslam fıkhına göre “faizli işlem yapmak” caiz değildir. … Bu sebeple “banka dışı borçlanmalarda” enflasyon farkının ödenmesi, bankaya para yatırıp -miktarı ne olursa olsun- faiz almaya kıyas edilmemelidir.
Read moreEnflasyona endeksli mevduat caiz mi?
“Faizli mevduat hesaplarına bilerek ve isteyerek para yatırmamalı” diyen Diyanet, “Bu tür mevduat hesaplarına tahakkuk ettirilen fazlalıklar faiz olup dinen haramdır. Söz konusu faiz oranlarının enflasyonun altında ya da üstünde olması, bu işlemi faiz olmaktan çıkarmaz.
Read moreParanın değer kaybı kadar faiz caiz mi?
Zimmette sabit olan para borcunun, değer kaybı eklenmiş haliyle yeni bir bedelle ödenmesi durumunda ödemenin derhal yapılması gerekir. Yoksa hukuki tabirle “deyn’i deyn ile satma” durumu ortaya çıkacağından bu fazlalık faiz olarak kabul edilir.
Read moreParanın değer kaybı nasıl hesaplanır?
Başlangıçta 1 TL, 1 dolara eşitti. Şimdi ise 2 TL 1 dolara eşit olduğuna göre, 1 TL de 0.5 dolara eşit demektir. Yani 1 TL ile alınabilecek dolar, 1’den 0.5’e inmiştir. Bu da TL’nin dolar karşısında yüzde 50 değer yitirdiğini gösterir.”
Read more