Cevap: Faiz olursa, oran ne olursa olsun helal olmaz. Enflasyon oranında fazlalık faiz değildir.
Read moreEnflasyon farkı faiz midir?
Ayrıca bankanın ödediği, enflasyon farkı değildir, mevdûattan kazandığı faizdir. Bu sebeple “banka dışı borçlanmalarda” enflasyon farkının ödenmesi, bankaya para yatırıp -miktarı ne olursa olsun- faiz almaya kıyas edilmemelidir.
Read moreFaiz helal olur mu?
İslam’a göre faizin her çeşidi haramdır (Bakara, 2/275-279; Buhari, Libas, 96; Müslim, Müsâkât 105, 106). Bir zaruret bulunmadıkça faiz almak veya vermek caiz değildir.
Read moreEksi hesap caiz mi?
” diyanet işleri yüksek kurulu başkanlığı, vadeli mevduat hesaplarına para yatırmanın dini hükmünü açıkladı. “faizli mevduat hesaplarına bilerek ve isteyerek para yatırmamalı” diyen diyanet, “bu tür mevduat hesaplarına tahakkuk ettirilen fazlalıklar faiz olup dinen haramdır.
Read moreRiba ile faiz Aynı mıdır?
Faiz ile riba aynı şey midir ? Her iki kelimenin anlamlarındaki ortak çizgi, ikisinin de bir artışı, bir fazlalığı ifade ediyor olmalarıdır. Faizde, yanıltıcı da olsa bir fazlalık bulunduğu için ona Türkçe’de olduğu gibi faiz , ya da Arapçada olduğu gibi riba denmiştir.
Read moreParanın bugünkü değeri nasıl hesaplanır?
Öncelikle, bir para biriminin değerindeki artışı veya azalışı hesaplamak istiyorsak, işe o para biriminin değeri ile başlamamız gerekir. Yani 1 dolar 5 TL dediğimizde bu bize doların TL cinsinden değerini verir. Bu durumda TL’nin dolar cinsinden değeri nedir diye soracak olursak bu da 1/5 = 0,20 olarak hesaplanır .
Read moreFaiz haram mı helal mi?
“Faizli mevduat hesaplarına bilerek ve isteyerek para yatırmamalı” diyen Diyanet, “Bu tür mevduat hesaplarına tahakkuk ettirilen fazlalıklar faiz olup dinen haramdır. Söz konusu faiz oranlarının enflasyonun altında ya da üstünde olması, bu işlemi faiz olmaktan çıkarmaz.
Read more