Otoklavlar patojen mikroorganizmaların neredeyse tamamını öldürebilirler. Ancak 2003 yılında keşfedilen “Strain 121 ” adlı mikroorganizmanın 121 °C’de üreyebilmesi, otoklavda 121 °C’de 15 dakikada sterilizasyon, yani tüm mikroorganizma şekillerinin öldürülmesi tanımını alt üst etmiştir.
Read moreKaç çeşit otoklav vardır?
OTOKLAV TİPLERİ Otoklav temel olarak iki tiptir: Yerçekimi otoklavı ve yüksek hızlı ön vakumlu otoklav (9).
Read moreOtoklav cihazı nerelerde kullanılır?
Otoklav nerede kullanılır ? Otoklav cihazı ; ilaç, gıda, sağlık sektörü başta olmak üzere kimya, kozmetik ve üniversite (gıda- eczacılık, vb.) sektörlerinde sıklıkla kullanılmaktadır. Özel geliştirilmiş aplikasyonlarla birlikte cam endüstrisi ve ambalaj sektöründe de tercih edilmektedir.
Read moreOtoklav kağıdı ne işe yarar?
Yalnızca buhar penetrasyonunu ölçen fakat sterilizasyonu ölçmeyen bu kağıtlar otoklavın içine yerleştirilirler ve cihaz çalıştırılır. Sterilizasyon işlemi bittikten sonra test kağıdı renk değiştirmişse (maviden siyaha veya mordan yeşile) buhar penetrasyonunun yeterli olduğu anlaşılır.
Read moreOtoklav ne ile çalışır?
Çalışma Prensibi: Otoklavlarda basınçlı buhar ve ısı ile sterilizasyon 100°C’nin üzerindeki sıcaklıklarda, içindeki suyun yüzeyine yapılan buhar basıncının artırılması ve böylece suyun kaynama noktasının yükseltilmesiyle sağlanmaktadır.
Read moreOtoklav ile sterilizasyon nedir?
Otoklav , mikrobiyolojide sterilizasyon amacıyla 1880’li yıllarda Charles Chamberland tarafından icat edilmiştir. Otoklav , sterilizasyonun basınç altında doymuş su buharı ile gerçekleştirildiği cihazdır. Sterilizasyon ortamında nem bulunduğundan sıcaklık transferi daha etkin ve hızlı olur.
Read moreSterilizasyon teknikleri nelerdir?
Sterilizasyon
Read more