Çinicilik sanatı hangi yöreye aittir?

Kütahya’ nın sembolü olan ve onu bütün dünyaya tanıtan çinicilik , önemli bir sanat kolu olmanın yanı sıra, Kütahya’ da aynı zamanda bir geçim kapısıdır. Geçmişi Friglere kadar uzanan seramik yapımı zaman içinde sürekli gelişme göstermiştir. Kütahya’ da seramik sanatı 14.yy.

Read more

Çini sanatı nedir kısaca özet?

Çini sanatı , geleneksel Türk el sanatıdır. Toprağın pişirildikten sonra şekil verilerek, eşyalar üretilmesi ile oluşmaktadır. Çini sanatı , motifler, şekiller ve renklendirmelerden oluşan eserlerdir. İç ve dış mimari de eserleri renklendirmek ve motiflerle süslemek amacıyla kullanılmaktadır.

Read more

Çini nereden geliyor?

Çininin kelime kökeni Farsçadır. Çin işi, Çin porseleni gibi anlamlara sahiptir. İlk olarak Türklerin Orta Asya’da çini imal ettiği bilinmektedir. Orta Asya’da yer alan Kaşan şehrinde üretildiği için o zamanlar kaşi diye adlandırılmıştır.23 Haz 2021

Read more

Çiniciliğin anlamı nedir?

ise, “sertleşmiş Toprak” anlamına gelen ve Kaşi>Kaşi diye adlandırılan çini, porselen ve fayansların ilk defa Çin’den getirilmiş olmasından dolayı, “Çin işi” anlamında ortaya çıkmış bir kelimedir. Çin’de bu sanatın şaheser örneklerini veren büyük ustalar yetişmiştir.

Read more

Çini yapan kişiye ne ad verilir?

Çini atölyelerinde, şekillendirmeleri yapan “çarkçı”, süsleme ve dekorları yapan “tahrirci”, desenlerin iç kısımlarını boyayan “boyamacı” ve fırınlama işlerini yapan “fırıncı” gibi isimlerle anılan ustalar, kalfalar ve çıraklar da bulunmaktadır. Bu kişiler geleneğin taşınmasında ve uygulanmasında önemli bir gruptur.

Read more