Gelir tutarından maliyet tutarının çıkarılmasıyla elde edilen brüt kâr tutarının gelir tutarına bölünüp 100 ile çarpılmasıyla elde edilir. Örnek olarak alış fiyatı 500 TL, satış fiyatı ise 750 TL olan bir malın satışındaki kâr marjı (750 – 500) X 100 / 500 = 250 X 100 / 750 = 33,33 (yani %33,33) olmaktadır.
Read moreBrüt karlılık oranı nasıl hesaplanır?
Aşağıdaki formülle hesaplanır.
Read moreVarlık karlılığı oranı nedir?
Net karın aktif toplamına bölünmesiyle hesaplanır. Aktif karlılık oranı şirket varlıklarının kar yaratmada ne kadar etkin olduğunu gösterir. Bu hesaplamanın sonunda çıkan katsayı ne kadar büyükse şirketin varlıklarının kar yaratma konusunda o kadar başarılı kullanıldığı düşünülür.
Read moreKarlılık oranları nedir?
Kârlılık oranları , bir işletmenin yatırım ve finansman kararlarının ne derece uygun olduğunu gösteren oranlardır. Kârlılık oranları satışlar ve yatırımlar üzerinden elde edilen kârlılığı gösterdiğinden, yönetimin etkinliğini ve performansını değerlendirmede en önemli göstergelerden biridir.
Read moreSatış karlılığı nedir?
İşletmenin satışları üzerinden hangi oranda kar sağladığını ortaya koyan bir orandır.
Read moreNet kar marjı nasıl hesaplanır?
Net Marj = Ürün, hizmet veya servislerinizi sattıktan sonra ve tüm masraflarınız düşüldükten sonra kalan kar tutarını toplam ciroya bölerek elde edilen orandır.
Read moreIşletmelerde kar marjı nasıl hesaplanır?
Kâr marjı nedir ve nasıl hesaplanır ? Bir ürün veya servisin satışından elde edilen gelir tutarı ile maliyet tutarı arasındaki pozitif farkın, satış tutarına oranıdır. Gelir tutarından maliyet tutarının çıkarılmasıyla elde edilen brüt kâr tutarının gelir tutarına bölünüp 100 ile çarpılmasıyla elde edilir.
Read more