Mevcut Medeni Kanuna göre yasal mal rejimi “Edinilmiş Mallara Katılma Rejimi” dir. Yani evlenirken hiçbir sözleşme yapılmasına gerek yoktur. Deyim yerindeyse, eşler nikah defterine imza attıktan hemen sonra satın alınan tüm mallar , boşanma sırasında kural olarak yarı yarıya paylaşılacaktır.
Read moreEvlilikte edinilen mala ortak olma Ne zaman?
Boşanma davasının açıldığı tarih, eşler arasındaki mal rejiminin de tasfiye edileceği tarihtir. Yani, boşanma davasının açıldığı tarihe kadar edinilen tüm malvarlığı değerleri (nakit para, ev, araba, arsa vs.) mal paylaşımına dahil edilir.
Read moreMal ortaklığı rejimi ne demektir?
Mal Ortaklığı Rejimi , seyrek uygulanabilen bir mal rejimi türüdür. Bu rejimde, eşlerin kişisel malları birleşerek müşterek (ortak) bir mallar grubu haline gelmektedir. Ortaklık mallarında eşler arasında elbirliği mülkiyet esası geçerli olmaktadır.
Read moreEşler arasındaki mal rejimi nedir?
Mal rejimi , evlilik esnasında edinilen mal varlıklarını eşlerin yönetme, yararlanma, bu malların üzerindeki tüm tasarruf haklarının ve mal rejiminin sona ermesi halinde tasfiyesindeki paylaşım hak ve usullerinin Medeni Kanunda tanımlı şekilde düzenlendiği kurallar/yöntem bütününe verilen addır.
Read moreOrtak mala ne denir?
Mal ortaklığı rejimi, “ortaklık malları” ile “eşlerin kişisel mallarından” oluşur. Bir eşin kişisel malı olduğu ispatlanmadıkça, tüm malvarlığı değerleri ortaklık malı sayılır.Bu kapsamda kural olarak, eşlerin kanun gereğince kişisel malı sayılanlar dışındaki malları ile gelirleri ortaklık mallarını oluşturur.
Read moreOrtak kamusal mallar nedir?
İnsanların toplum halinde yaşamaları bazı ortak ihtiyaçların dogmasına neden olmaktadır. Bölünemeyen ve bireylere tahsis edilmeksizin birlikte tüketilen, dışlamanın ve rekabetin söz konusu olmadığı mal ve hizmetler maliye teorisinde kamusal mallar olarak adlandırılmaktadır.
Read moreOrtak mal ne demek?
Medeni Kanun’da mal ortaklığı, eşlerin kanunda belirtilen kişisel malları dışında yer alan malları ve gelirleridir. Eşler evlilik birliğinin getirdiği ortaklık neticesinde, ortak mallarına bütün olarak sahip olurlar ve eşler ortaklık malları üzerinde eşit tasarruf hakkına sahiptir.
Read more