Likidite oranları işletmenin parasal durumunu göstererek vadesi gelen borçların, ödenme olanaklarını saptamaya yardım eder. Bu oranlar işletmenin kısa vadeli borçlarını ödeyebilme yeteneğinin ölçülmesinde ve çalışma sermayesinin yeterli olup olmadığının belirlenmesinde kullanılır.
Read moreMali analiz türleri nelerdir?
Mali Analiz Teknikleri Nelerdir?
Read moreMali analizde kullanılan oranlar nelerdir?
Finansal oranları, analiz ettikleri noktalara bağlı olarak beş ana başlık altında toplayabiliriz:
Read moreKarlılık oranları neyi gösterir?
Kârlılık oranları , bir işletmenin yatırım ve finansman kararlarının ne derece uygun olduğunu gösteren oranlardır. Kârlılık oranları satışlar ve yatırımlar üzerinden elde edilen kârlılığı gösterdiğinden, yönetimin etkinliğini ve performansını değerlendirmede en önemli göstergelerden biridir.
Read moreLikidite oranı ne olmalıdır?
Genel olarak cari oranın 1,5 civarında olması yeterli kabul edilir. Önemli olan dönen varlıkların mutlak büyüklüğü değil nakde dönüşüm hızıdır. Örneğin; stokların aşırı yüksek olması cari oranı artırır ama bu stoklar satılamıyorsa, şirket kısa vadeli borçlarını ödemede sıkıntıya düşebilir.
Read moreOran analizleri nelerdir?
Finansal tablolardaki verilerde bulunan sınıf ya da en az iki grubun karşılaştırılmasına oran analizi denmektedir. Bu konuda maliye büyüme ile ilgili oranlar, karlılık oranları ya da faaliyet oranları açısından bu analiz öne çıkar ve kullanılır.
Read moreFinansal oranlar kaç olmalı?
Finansman Oranı Finansal bağımsızlığı gösteren en önemli orandır. Oranın 1.00’dan büyük olması arzu edilir. Oranın arzu edilen seviyenin altında olunması durumunda işletmenin sahiplerinden daha çok üçüncü kişilerce finanse edildiğini gösterir.
Read more