(I) (nsz) Kına, yakı vb.ni vücudun bir yerine sürmek, koymak: Kına yakınmak . II) (nsz) Sızlanmak, sızlanarak anlatmak, şikâyet etmek: “Kaç kez yakındım ona, yüzünü öyle bir yas kapladı ki yakındığıma da yakınacağıma da bin pişman oldum.” -Halikarnas Balıkçısı.
Read moreYakınma kime yapılır?
Herhangi bir kişi, kurum, olay veya durumdan hoşnut olmadığımızda, yolunda gitmeyen bir şeyler fark edildiğinde kurduğumuz cümlelere yakınma veya şikâyet cümleleri denilmektedir.
Read moreSitem etmek ne demek örnek?
Sitem etmek ne demek örnek ? deyiminin anlamı, açıklaması ve örnek cümleleri: Hoşlanılmayan bir hareketten dolayı öfke göstermeden şaka yollu şikayet etmek .
Read moreYadsıma ne demek TDK?
Türk Dil Kurumu sözlüğüne göre yadsımanın iki anlamı bulunuyor. Birincisi “Yadsımak işi, yokumsama, inkâr” demek oluyor. İkinci olarak da psikolojide mantık dalında “Bir yargıdan onun karşıtı olan yargıya geçme, nefiy” anlamına geliyor.
Read moreNitelendirme ne demek örnek?
Niteleme : Varlıkların durumlarını, renklerini, şekillerini belirtme. Niteleme Örnekleri : Mavi deniz, tatlı su, kötü gün, yakın arkadaş, çalışkan öğrenci, susuz yaz, yuvarlak masa, bayan memur, erkek adam, temiz giysi, güzel insan, düz yol, çatal çivi, sivri tepe, yassı burun…
Read moreGerekçe cümlesi nasıl bulunur?
Herhangi bir davranışın, eylemin, isteğin gerçekleşmesini bir nedene bağlı olarak bildiren yargılara gerekçeli cümleler denir. Bu tür yargılarda eyleme sorulan “niye, neden, niçin” sorularına cevap alınabilir. “Sınavı kazanmak için çok çalışmam gerekiyor.” cümlesinde amaç – sonuç ilişkisine dayalı bir gerekçe vardır.
Read moreGerekçeli yargı cümlesi nedir?
Gerekçe Bildiren Cümleler/Yargılar Bir önermenin ortaya çıkardığı gerekliliği belirten yargılara gerekçeli cümleler/yargılar denir. Böyle yargılarda neden – sonuç anlamı da vardır.
Read more