Bu ihtiyaçları temin etmek için biriktirilen paralarla onları karşılamak üzere sözlü ya da yazılı herhangi bir taahhüde girilmişse o takdirde bu paralardan zekât vermek gerekmez. Çünkü sözlü ya da yazılı taahhüde girildiğinde bu para , artık temel ihtiyaç için harcanmış demektir.
Read moreEvlilik için ayrılan paraya zekât düşer mi?
İTTİHADUL ULEMA Fetva Kurulu “Evlenmek için biriktirdiğim altınlara zekât düşer mi ?” sorusuna yanıt verdi. Fetvada, şu ifadelere yer verildi. “Biriktirilen para nisaba ulaşıp üzerinden bir yıl geçtikten sonra zekâtının verilmesi gerekir. Söz konusu paranın hangi ihtiyaç için biriktirildiği bu hükmü değiştirmez.
Read moreAraba Parasina zekât düşer mi?
Sanat ve mesleğin icrası için gerekli olan araç gereç, makine ve malzemeler, aslî ihtiyaçlardan olup bunların zekâtının verilmesi gerekmez. Ancak, kendi mesleğinin icrası için değil de, ticaret için üretilen veya ticari amaçla alınıp satılan araç-gereç, malzeme ve makinelerin zekâtının verilmesi gerekir.
Read moreZekat verilen mallardan ne kadar verilir?
İnek, manda ve benzeri büyükbaş hayvanlardan 1/30 oranında, Kira geliri getiren ev, dükkân, fabrika, motorlu araç, makine gibi malların net gelirinden 1/10 veya brüt gelirden 1/20 oranında zekât vermek gerekir. Tarım ürünlerinden 1/10 oranında (öşür) zekât verilir .
Read morePara yerine mal zekat verilir mi?
Zekât vermenin belli bir zamanı olmayıp, farz olduğu andan itibaren verilmesi gerekir. … Ticaret mallarının zekâtı , malın değeri üzerinden hesaplanıp parayla verilebileceği gibi, malın kendi cinsinden de verilebilir .
Read moreZekât vermekle yükümlü olanlar kimlerdir?
Bunlar; fakirler, miskinler, zekât toplamakla görevlendirilen memurlar, müellefe-i kulûb adı verilen kalpleri İslam’a ısındırılmak istenen kimseler, esaretten kurtulacaklar, borçlular, Allah yolunda cihad edenler ve yolda kalmış olanlardır (Tevbe, 9/60).
Read moreEvi olmayan zekât verebilir mi?
İnsana hayatını sağlıklı bir şekilde idame etmek için gerekli olan ev , ev eşyası, giyecek, ulaşım ve yiyecekler asli ihtiyaçlardandır. Bu ihtiyaçları temin etmek için biriktirilen paralarla onları karşılamak üzere sözlü ya da yazılı herhangi bir taahhüde girilmişse o zaman biriktirilen paralardan zekât vermek gerekmez.
Read more