Gelir tutarından maliyet tutarının çıkarılmasıyla elde edilen brüt kâr tutarının maliyet tutarına bölünüp 100 ile çarpılmasıyla elde edilir. Örnek olarak alış fiyatı 500 TL, satış fiyatı ise 750 TL olan bir maldan elde edilen kazanç oranı (750 – 500) X 100 / 500 = 250 X 100 / 500 = 50 (yani %50) olmaktadır.
Read moreÜrün maliyet hesaplama nasıl yapılır?
Ürünün şu anki maliyeti = Hammadde maliyeti + makine maliyeti + direk işçilik maliyeti = 12,15 + 7,26 + 9 = 28,41 TL/adet oldu. Bir de ürün üzerinde direk olarak çalışmayıp da olmazsa olmaz yönetim maliyetleri var. 2 yönetici ve bir de çaycı. Bu arkadaşlar da ayda giydirilmiş olarak toplam = 15200 TL alıyorlar diyelim.
Read moreMaliyet ve satış hesapları nelerdir?
Satış fiyatı: Malın satışından elde edilen tutardır. Alış fiyatı: Alınan mal için satıcıya ödenen fiyata, alış fiyatı denir. Maliyet fiyatı: Alınan malın alış fiyatına, mal satılıncaya kadar yapılan masrafların eklenmesi suretiyle elde edilen fiyatıdır.
Read moreSatışların karlılığı oranı nedir?
İşletmenin satışları üzerinden hangi oranda kar sağladığını ortaya koyan bir orandır.
Read moreBrüt satış kârı nasıl hesaplanır?
Brüt satış kârı satışlardan satışların maliyeti arasındaki farktır. Brüt satış kârı bu tutarın net satışlara bölünmesiyle elde eldir. Satışların ne kadarı üretim maliyetini ne kadarlık kısmı brüt satış kârını oluşturduğunu gösterir.
Read moreBrüt kar ve zarar nasıl hesaplanır?
Brüt satış karı ve zararı üç adımda hesaplanır:
Read moreNet karın net satışlara oranı nedir?
Net Kâr Oranı = Net Kâr / Net Satışlar Bu oran , işletmenin vergi sonrası net kârı ile net satışlar arasındaki ilişkiyi açıklar. Net dönem kârının satışlara oranlamasıyla bulunan net kârlılık oranı satışların yüzde kaçının net kâra dönüştüğünü belirtir.
Read more