3213 Sayılı Maden Kanunu’nda yapılan tanımlamaya göre Maden Ruhsatı madenlerin aranması ve işletilmesi için yönetmelikte belirtilen usul ve esaslar çerçevesinde Genel Müdürlükçe (MAPEG) verilen belgedir. … Maden ruhsatları ; arama ruhsatı ve işletme ruhsatı olmak üzere ikiye ayrılmaktadır.
Read moreKimler maden ruhsatı alabilir?
vatandaşlarına, madencilik yapabileceği statüsünde yazılı Türkiye Cumhuriyeti Kanunlarına göre kurulmuş tüzel kişiliği haiz şirketlere, bu hususta yetkisi bulunan kamu iktisadi teşebbüsleri ile müesseseleri, bağlı ortaklıkları ve iştirakleri ile diğer kamu kurum, kuruluş ve idarelerine mali yeterliliği bulunanlar …
Read moreKaç grup maden vardır?
Maden Kanununun 2. Maddesinde, madenler toplam altı grup olarak belirlenmiş ve ruhsatlandırılmasında da bu gruplar esas alınmıştır.
Read moreMaden ocakları ne işe yarar?
Madenler , yeryüzünden çıkarılırken uzmanlara ihtiyaç duyulur. Büyük bir sabır ile çıkarılan madenler , daha sonrasında işlenmek üzere tesislere gönderilir. Türkiye’de de maden ocakları vardır ve bu da her türlü endüstri-sanayi için bir avantajdır.
Read more4 grup maden ne demek?
4 . Grup madenler arasında sodyum, potasyum, lityum, iyot, bor tuzları gibi 100’e yakın endüstriyel hammadde; linyit, taşkömürü, uranyum, toryum, radyum gibi enerji hammaddeleri ve altın, gümüş, platin, bakır, demir, krom, titan ve alüminyum gibi metalik madenler yer alıyor.
Read moreMaden hakkı nedir?
“Maden hakkına ” (Bergrecht, mineral right) gelince; maden bulunan ya da aranacak gayrimenkul ile ilgili, ilk müracaat (takaddüm), ihbar, arama (jeolojik ve jeofizik etütler, sondaj yapma), buluculuk, ön işletme ve işletme ruhsatından doğan haklar bütününden oluşan bir kavramdır (Maden Kanunu m.5; m.3; Maden Kanunu’nun …
Read moreArazimde maden çıkarsa ne olur?
Maden Kanunu Uygulama Yönetmeliği kapsamında yer alan esaslara göre, bir arazide maden ve doğalgaz olması halinde, bu arazi kamulaştırılabileceği gibi; taraflar arasında yapılan anlaşmaya göre kiraya da verilebiliyor.
Read more