Paranın mübadele aracı olması nedir?

Paranın mübadele aracı olmak fonksiyonu, mal ve hizmetlerin el değiştirmesi sürecini kolaylaştıran ve hızlandıran bir işlev kazandırır. Para herkes tarafından kabul edilen bir alış-veriş aracıdır. Paranın değer olarak saklanması fonksiyonu; paranın değer ölçüsü ve mübadele aracı olması fonksiyonlarına bağlıdır.

Read more

Paraya neden ihtiyaç duyulmuştur?

Paranın icadı ancak M.Ö. 7. Yüzyılda Lidyalılar döneminde gerçekleşebilmiştir. Ticarette oldukça ileri olan Lidyalılar döneminde, ticaretin daha kolay yapılabilmesi için madeni paralar üretilmeye başlandı. Lidya Kralı Alyattes’in emriyle basılan ilk madeni paralar , gümüş ve altın gibi değerli madenlerden üretilmiştir.

Read more

Paranın temel işlevleri nelerdir?

Paranın İşlevleri (Fonksiyonları) Paranın geleneksel işlevleri : Değişim aracı olması, Hesap birimi ya da değer ölçüsü olması, Değer saklama aracı olması. Paranın modern işlevleri : Ekonomik faaliyetleri teşvik etme, Geliri yeniden dağıtma fonksiyonu, Nüfuz aracı olma fonksiyonu.

Read more

Para tutmanın fırsat maliyeti nedir?

Fırsat maliyeti , farklı bir seçenek seçmeniz sonucunda kaçırdığınız en iyi alternatifin değeridir. Örneğin, bir kişi belirli bir girişime yatırım yapmayı seçtiyse, fırsat maliyeti , farklı bir girişime, yani kendilerine sunulan en iyi alternatif girişime yatırım yaparak kazanabilecekleri paradır.

Read more