Otomatik yön bulucular (ADF ) normal olarak ikinci öncelikle kullanılan seyrüsefer yardımcılarıdır. VHF seyrüsefer sisteminin arızalanarak devre dışı kalması durumunda veya VHF sinyallerinin arazinin yapısı nedeniyle bloke edilmesi durumunda pilota seyrüseferle ilgili yararlı bilgileri sağlar.
Read moreVOR NDB nedir?
NDB (Non-directional beacon) ve ADF (automatic direction finder), hava ve deniz seyrüseferinde yön bulma amacıyla kullanılan basit bir radyo seyrüseferi sistemi. NDB ve ADF sistemi yer bazlı bir seyrüsefer yardımcısıdır.
Read moreDoppler VOR nedir?
VHF frekans bandında çok yönlü radyo yayını olarak bilinen VOR , uluslararası standartta orta ve kısa mesafe navigasyon (seyrüsefer) cihazı olarak tanımlanır.
Read moreVOR sisteminin erişim menzili kaç km?
NVOR (Normal VOR ) : Seyrüsefer sırasında kullanılan, 112.000 – 118.000 frekansları arasında çalışan, yaklaşık 200 NM menzili olan ve daha kuvvetli verici gücüne sahip seyrüsefer yardımcısıdır.
Read moreLocalizer hangi bantta ve hangi frekans aralığında çalışır?
Localizer , VHF bandında , 108-112 MHz frekans aralığında çalışır , yatay bir rehber düzlem oluşturarak pilotun yaklaşık 30 km mesafede sağ/sol yaklaşma course`unu seçmesine olanak verir. Taşıyıcı çıkış gücü 5-15 W mertebelerindedir. Anten yayınları iki patern meydana getirecek şekildedir.
Read moreDME hangi frekans bandında yayın yapmaktadır?
DME cihazı, pilota yer istasyonu ile uçak arasındaki uzaklığı veren ve UHF bandında , 960-1215 MHz frekansları arasında yayın yapan bir sistemdir.
Read moreVOR yayını frekans bandı nedir?
VOR yer istasyonu normal VHF iletişim (COM) frekanslarından daha düşük olan 108.00-117.95 MHz bant aralığında, 50 kHz’lik kanal adımları ile yayın yapar.
Read more