Bazen ağızda ya da boğazda bir ameliyat durumu söz konusuysa veya bu bölgede bir yaralanma varsa solunum tüpü ağız yerine burundan da geçirilebilir. Buna da nazal entübasyon denir. Nazal entübasyonda nazotrakeal tüp buruna, oradan boğazın arkasından aşağı ve üst solunum yoluna doğru gider.
Read moreEntübasyon tüpü neden tıkanır?
-Tüpün tıkanması : Endotrakeal tüp , dışarıdan ve içeriden tıkanabildiği gibi kendisi de tıkanmaya sebep olabilir. Tüpün anestezinin yüzeyel olduğu durumlarda hasta tarafından ısırılarak tıkanabileceği gibi işlem sırasında tüp ucunun karinaya dayanması da tıkanma sebebidir.
Read moreEntübasyon tüpü nerede kullanılır?
Endotrakeal Entübasyon : Acil servislerde ve ameliyathanelerde, havayolu ve solunumu sağlamak için çok sık kullanılan yöntemlerdir.
Read moreNazotrakeal entübasyon nedir?
Ağız yolu ile ile trakeaya tüp yerleştirme işlemi orotrakeal entübasyon , burun yolu ile trakeaya tüp yerleştirme işlemi ise nazotrakeal entübasyon olarak adlandırılır.
Read moreNazotrakeal entübasyon nasıl yapılır?
Ağız veya boğazla ilgili yapılacak operasyonlarda, hastanın solunum desteği nazal entübasyon ile sağlanır. Nazal entübasyonda, nazotrakeal tüp adı verilen tüp burundan üst solunum yollarına doğru ilerletilir. Bu sayede hasta ağızla ilgili operasyonlar sırasında burundan ilerletilen tüp ile solunumuna devam eder.
Read moreEntübasyonu kim yapar?
Entübasyon işlemini kim yapar ? Entübasyonu yapan hekimler arasında anestezi, yoğun bakım doktorları ve acil servis doktorları vardır. Örneğin bir anestezi uzmanı ağrı gidermek, ameliyat öncesi ve sonrasında hastalara tıbbi bakım konusunda uzmanlaşmıştır.
Read moreEntübasyon tüpü nereye kadar ilerletilir?
Orotrakeal entübasyonda kullanılan tüpün yaklaşık 0.5-1 mm küçüğü kullanılmalıdır. Tüpün üzerine anestezik ve suda eriyen bir jel sürüldükten sonra uygun olan burun deliğinden hafif rotasyonel hareketlerle ilerletilir .
Read more