Geniş multifokal QRS kompleksleri vardır, kalp hızı dakikada 120’nin üstündedir. Önemli sebepleri ilaç etkileri (Amiodaron, Prokainamid gibi antiaritmikler; antidepresanlar, vd.), hipokalemi ya da hipomagnezemi gibi elektrolit bozukluklarıdır.
Read morePolimorfik VT nedir?
Polimorfik ventriküler taşikardi (PVT), QRS komplekslerinin değişken amplitüd, aks ve süreli olması ile sonuçlanan, multipl ventriküler odağın olduğu, ventriküler taşikardinin bir çeşitidir. PVT’nin en yaygın nedeni miyokard iskemisidir.
Read moreCPVT ne demek?
KATEKOLAMİNERJİK POLİMORFİK VENTRİKÜLER TAŞİKARDİ (CPVT ) CPVT yapısal olarak normal kalpte egzersiz veya stresle indüklenen senkop veya ani kardiyak ölümle karakterize bir hastalıktır. Yaşamın ilk iki dekatında ortaya çıkar, 5 yaştan önce görülüyor ise prognozu daha kötüdür.
Read moreKatekolaminerjik VT nedir?
Katekolaminerjik polimorfik ventriküler taşikardi (KPVT) altta yatan kalp hastalığı olmadan egzersiz veya stres sonrasında senkop ve ani ölüme neden olan ventriküler taşikardi nedenidir.
Read moreSVT de hangi ilaç kullanılır?
SVT ataklarının önlenebilmesi için en sık tercih edilen ilaç propranolol adlı beta blokördür. Bu ilaç , özellikle Wolff-Parkinson-White (WPW) sendromu olan bebek ve çocuklarda güvenle kullanılabilir. WPW sendromu olmayan bebeklerde digoksin, büyük çocuklarda ise verapamil adlı ilaçlar da tercih edilebilir.
Read moreSürekli VT nedir?
Ventriküler Taşikardi Sınıflandırması Sürekli = süre > 30 saniye veya hemodinamik bozulmaya bağlı müdahaleye ihtiyaç duyan. Sürekli olmayan = < 30 saniye içerisinde kendiliğinden sonlanan üç veya daha fazla birbirini takip eden ventriküler kompleks.
Read moreSupraventriküler taşikardi nasıl tedavi edilir?
Supraventriküler taşikardilerin tedavisinde iki ana başlık vardır. Bunlar ilaç tedavisi ve ablasyon tedavisidir. SVT’nin türüne, hasta öyküsüne, eşlik eden diğer kalp ve kalp dışı hastalıklara göre bu tedavi yaklaşımlarından biri tercih edilir . Bugün için pek çok SVT hastasında en etkin tedavi yöntemi ablasyondur.
Read more