Genetik nedenlerin yanı sıra D vitamini eksikliği, virüs enfeksiyonları, aşılar, aşırı tuz tüketimi, sigara, stres gibi faktörler MS hastalığını tetikleyebilir .
Read moreIyi huylu MS nasıl anlaşılır?
İyi huylu MS (Benign MS ): Bu hastalarda ataklar arası çok uzundur ve tam iyileşme görülebilir. Hastalık başladıktan 10 yıl sonra bile hastalar hala bulgusuz olabilir. Bu hastalık tipleri dışında farklı MS formları da vardır.
Read moreMS hastalığı nelere yol açar?
MS Hastalığı Neden Olur ? MS hastalığında, sinir liflerinin çevresindeki miyelinin koruyucu tabakası hasar görmüştür. Hasarın, bağışıklık sistemi saldırısının sonucu olduğu düşünülmektedir. Araştırmalar, bağışıklık sistemi saldırısını başlatan bir virüs veya toksin gibi çevresel bir tetikleyici olabileceği kanısındadır.27 Eki 2020
Read moreMS hastalığı tehlikeli mıdır?
MS hayatı tehdit eden bir hastalık değildir. Bazı hastalarda ileriki yaşlarda hareket ve bazı bilişsel kayıplara rastlanabilir. Hastalığın kesin tedavisi olmasa da günümüzde tıptaki gelişmeler, erken tanı ve doktor kontrolünde alınacak önlemler, yaşanan sıkıntıları azaltmaktadır.20 Oca 2019
Read moreMS hastalığı öldürür mü?
Dr. Meral Üzel, “MS , ölümcül bir hastalık değildir ve kişiden kişiye bulaşmaz. MS ; hastaların çocuk sahibi olmalarını da engellemez. MS belirtileri, etkilenen alana göre farklı şekillerde ortaya çıkar.
Read moreMS olduğumu nasıl anlarım?
En sık görülen MS belirtileri, güçsüzlük, yorgunluk, hissi belirtiler (karıncalanma, uyuşukluk, ağrı), görme bozuklukları (bir gözde görme kaybı, bulanık veya çift görme), kas fonksiyon bozuklukları (katılık, titreme, idrar kaçırma, kabızlık, cinsel sorunlar) ve denge sorunlarıdır (dengesizlik, başdönmesi, yalpalama).
Read moreMS hastalığının ilk belirtileri nelerdir?
MS hastalığının ilk belirtileri , kol ya da bacakta kuvvet azalması-güçsüzlük şikayeti ile başlar. MS ‘li hastalar genellikle yeni gelişen duyu bozuklukları, bulanık görme, denge bozuklukları, çift görme gibi belirtiler ile doktora başvurular.
Read more