TAM REKABET PİYASASINDA FİRMANIN DENGESİ Tam rekabette bir firmanın kârını maksimize etmesine firma dengesi denir. Firamın kârı π ile gösterilsin. Bu durumda π = TR − TC. (kâr=toplam hasılat – toplam maliyet) Temel Noktalar: i) Firmalar tam rekabette fiyatı yani P’yi veri olarak alacaktır.
Read moreTam rekabet piyasasında kısa dönem dengesi nedir?
KISA DÖNEM FİRMA DENGE KOŞULU: Kısa dönemde toplam karda (π=TR-SRTC) meydana gelen değişme, toplam hasılatta kısa dönem toplam maliyette meydana gelen değişme arasındaki farka eşittir, ∆π=∆TR-∆SRTC.
Read moreMonopol piyasasında bir firma kısa dönemde nerede dengeye ulaşır?
Şu halde kârın en fazla olması için, marjinal geliri, marjinal masrafa eşitleyen üretim miktarının seçilmesi gerekir. Bu sonuçtan hareketle monopol işletmenin kısa dönem dengesi de şekil üzerinde gösterilebilir.
Read moreFirma dengesi hangi durumda gerçekleşir?
Toplam hasılat (TR) ile toplam maliyet (TC) arasındaki farkın en fazla olduğu üretim miktarın da, son birimin satışından elde edilen hasılat (MR) ile son birimin firmaya yüklediği maliyet (MC) birbirine eşit olmaktadır.
Read moreToplam hasılat nasıl hesaplanır?
Toplam hasılat , belirli bir dönemde elde edilen gelir olup, ilgili dönemde satışı gerçekleştirilen ürün miktarı ile fiyatının çarpılması sonucu elde edilir.
Read moreTr tc nedir?
Toplam Hasılatına TR , toplam maliyetine (total cost) TC , firmanın toplam kârı ya da toplam zararı(π): π = TR – TC dir. Firmanın toplam satış hasılatı (TR ) ise, firmanın karşı karşıya olduğu talep eğrisine (buna firmanın talep eğrisi ya da kısaca firmanın satış eğrisi de denilebilir) bağlıdır.
Read moreOrtalama hasılat nasıl hesaplanır?
Not: Ortalama hasılat ve marjinal hasılat satış miktarından bağımsızdır. Bu firma fiyatı 10 TL olan defterden 8 tane üretip satar ise toplam hasılat 10×8=80 TL olur. Ortalama hasılat ise toplam hasılatın çıktı miktarına yani 8’e bölümüdür. Bu durumda ortalama hasılat 80/8=10 TL olur, yani fiyata eşit olur.
Read more