PİYASA YAPISI NE OLURSA OLSUN bir firmanın kârını maksimize eden koşul Marjinal Hasılat ile Marjinal Maliyet (MR =MC ) eşitliğidir. Yani ilave birim üretmenin getirisi (MR ) ile ilave birim üretmenin maliyeti (MC ) birbirine eşittir.
Read moreMonopolcü rekabette firma dengesi neresidir?
Monopolcü rekabet piyasasında firma dengesi (kâr maksimizasyonu) nasıl sağlar? MR=MC koşulu sağlanır (her piyasa türünde olduğu gibi). Hatırlatma: Çünkü ilave birim üretmenin getirisi, ilave birim üretmenin maliyetinden yüksek olursa (MR>MC) firma üretimini arttırır.
Read moreMonopol piyasası hangi şartlarda ortaya çıkar?
Tam rekabet piyasasına kıyasla monopol piyasasında üretim daha az, fiyat daha yüksektir. Çok sayıda firmanın bulunduğu bir piyasada kartel türünde bir birlik oluşursa bir çeşit monopol ortaya çıkmış olur. Bu birlik oluşmasa, birçok firmanın yer aldığı piyasada rekabet olacaktır.
Read moreMonopolcü rekabet piyasası kimin?
Tekelci rekabet piyasası ya da Monopolcü rekabet piyasası , rekabet içerisinde olan çok sayıda satıcıya ve üreticiye (işletmeye) sahiptir. Bu piyasa türünde firmalar rekabet içerisinde iken homojen mallar değil birbirinin yerini doldurabilecek ikame (farklılaştırılmış) mallar üreterek rekabet ederler.
Read moreDüopol piyasa ne demek?
Düopol , piyasada bir ürünü üreten 2 rakip firmanın ve bu firmaların rekabet içinde olması durumudur. Eğer bir düopolde firmalar beraber uyumlu eylem içinde bulunup beraber fiyatları kontrol ediyorlarsa bu uygulama tekele benzer.
Read moreMonopol nedir kısaca tanımı?
Tekel veya monopol , bir pazarda belirli bir ürün için üretici ya da dağıtımcı olarak tek bir firmanın bulunması durumudur. Bir monopol , rakip firmaların daha düşük fiyat koyması korkusu olmadan kendi fiyatını belirleme gücüne sahiptir.
Read moreTekelci piyasalar nelerdir?
Tekelci rekabet piyasası ya da Monopolcü rekabet piyasası, rekabet içerisinde olan çok sayıda satıcıya ve üreticiye (işletmeye) sahiptir. Bu piyasa türünde firmalar rekabet içerisinde iken homojen mallar değil birbirinin yerini doldurabilecek ikame (farklılaştırılmış) mallar üreterek rekabet ederler.
Read more