Menopozdaki temel değişiklik, kadınlık hormonu olan estrojenin, yumurtlamanın durması sonucu azalmasıdır. Gebe kalabilme, bebek doğurabilme döneminden doğurgan olmayan döneme geçiştir. Menopoz yaklaştıkça kadının yumurtalıklarının önce bir kısmı, zamanla tamamı artık yumurta üretemez ve yumurtlama yani ovulasyon olmaz.
Read moreMenopozdan geri dönüş olur mu?
Erken yaşta ortaya çıkmış bazı olgularda kendiliğinden veya tedaviyle geri dönüş mümkün olabiliyor. Erken menopoz olgularında, normal menopoz sonrası gruba göre östrojen azlığına en az 10 yıl daha fazla maruz kalındığı için daha fazla osteoporoz ve kalp damar hastalığı riski söz konusu oluyor .
Read moreAdetin tam olarak bittiği nasıl anlaşılır?
Kanın kahverengine dönmesiyle birlikte, adet döneminin sonlandığı anlaşılır . Kadınlar kahverengini gördüğünde endişelenebiliyor. Rahim içerisinde bir süre bekleyen kanın kahverengi olmasında bir sakınca yoktur. Genellikle kahverengi her zaman adet döneminin bittiğini işaret eder.
Read moreMenopoz Sıkıntıları ne zaman biter?
Genellikle menopoz belirtileriyle birlikte, son adet döneminden yaklaşık 1 yıl önce başlar ve 1 yıl sonra sona erer.2 Mar 2020
Read moreMenopoza girerken doktora gidilir mi?
Menopoza giren kadınlar korunmayı bırakmamalıdır. 50 yaşından önce menopoza giren kadınlar 2 yıl, 50 yaşından sonra menopoza giren kadınlar ise 1 yıl boyunca adet görmeyene kadar korunmaya devam etmelidir. Aşırı ve uzun süreli kanama olursa doktora gidilmelidir.
Read moreMenopozda ne zaman doktora gidilir?
Dr. Özer Öztekin, kadınların menopoza geçiş ve sonrası dönemi en sağlıklı şekilde geçirebilmeleri için yılda bir defa doktora gitmeleri gerektiğini bildirdi.
Read moreMenopoz için hangi testler yapılır?
Folikül uyarıcı hormon (FSH): Menopoz döneminin yaklaşıp yaklaşmadığı veya menopoza girilip girilmediğini öğrenmek için bu hormon testine bakılır. Estradiol: Yumurtalıkların östrojen üretimini ölçmek ve adet döneminin normal olup olmadığını değerlendirmek için bu hormon testine bakılır.
Read more