Örgütlenmiş pazarların en büyüğü sanayi kuruluşlarının ortaya çıkardığı endüstriyel pazarlardır. a) Endüstriyel Pazarlar: Mal ve hizmetleri, başka mal veya hizmetleri üretmek veya başka bir işletmenin çalışmasını kolaylaştırmak amacıyla satın alıp kullananlara sınai veya tüketici kuruluşlar adı verilir .
Read moreÜrün Bilgisi fiyat tutundurma ve dağıtıma ne ad verilir?
Dünyada pazarlama denilince ilk akla gelen isim olan Philip Kotler tarafından literatüre kazandırılan “4P” adını Ürün (Product), Fiyat (Price ), Dağıtım (Place), Tutundurma (Promotion) almaktadır.
Read moreAynı ihtiyacı tatmine yarayan ve yakın ikame olan ürünlerin farklı kalite farklı ambalaj farklı görünüş ve farklı markalar altında satışa sunulmasına ne ad verilmektedir?
Ürün Farklılaştırması: Aynı tüketici grubu için aynı ihtiyacı karşılayan, birbirinin yerine kolayca ikame edilebilecek ürünlerin farklı ambalaj , farklı görünüş ve marka ismi altında pazara sunulmasıdır.
Read moreÜrün kavrami nedir?
Genel anlamda ürün , işletmeler tarafından belirli ihtiyaçları karşılamak üzere tüketicilere sunulan nesnelerdir. Kişilerin değişim sürecinde istedikleri veya istemedikleri her şeydir. Dar anlamda ürün , çeşitli fiziki ve kimyasal unsurların kolay görülüp faydalanılacak şekilde bir araya getirilmiş şeklidir.
Read moreBir tüketicinin üründen umduğu faydaya ne ad verilir?
Öz ürün , ürünün kullanıcılar sağladığı faydadır . Her tüketici satın aldığı üründen bir fayda beklemektedir. Faydası olmayan veya faydası net bir şekilde tüketiciye anlatılamayan ürünlerin, tüketiciler tarafından satın alınması mümkün değildir ya da satın alınması tesadüflere bağlıdır.
Read moreMamulün üç düzeyi nedir?
Bir ürünün üç temel düzeyi bulunmaktadır. Bunlar; öz ürün (temel ürün), somut ürün (gerçek ürün) ve genişletilmiş ürün dür.
Read moreSomut mamül nedir?
Somut Ürünler: Asıl malı tamamlayıcı kalite, şekil, marka, ambalaj gibi niteliklerden meydana gelir. Zenginleştirilmiş Ürünler: Mamullerle birlikte sunulan ek yarar ve hizmetlerdir. Garanti, bakım-onarım, nakliye gibi…
Read more