Başlıca sterilizasyon yoları şunlardır.
Read moreSpanç sterilizasyonu nasıl yapılır?
Sterilizasyon sü- resi sıcaklık ve basınç istenilen dereceye ulaştıktan sonra başlatılır. Otoklav ile sterillemede 121°C’de (1 kg/cm2 manometre basıncında) 15-20 da- kika, 115°C’de (0.5 kg/cm2 manometre basıncında) 30 dakika, flaş otoklavlarda 134°C’de (2 kg/cm2 manometre basıncında) üç-dört dakikalık süre yeterlidir.
Read moreKuru ısı ile sterilizasyon nedir?
Kuru Hava Sterilizasyon : Kuru ısı sterilizasyonu (bakteri sporları dahil tüm mikroorganizmaların öldürülmesi veya uzaklaştırılması) için kuru hava kullanılan sıcak hava fırınlı elektrikli cihazlara sterilizatör cihazı denir. Kuru havanın mikroorganizmalar üzerine etkisi nemli ısıya göre daha azdır.
Read moreSterilizasyonun amaçları nelerdir?
Sterilizasyon ; insan sağlığını tehdit eden hastalık yapıcı mikroorganizmalardan korunmak, besinlerin ve insan vücudu için kullanılan diğer ürünlerin güvenle hazırlanmasında yararlanılan bir yöntemdir.
Read moreOtoklavın temel görevi nedir?
Otoklav , basınçlı su buharı ile doymuş bir ortamda 121 santigrat derece sıcaklıkta 25-40 dakikada sterilizasyon yapar. 1879’da Charles Chamberland tarafından icat edilmiştir.
Read moreBiyoloji indikatör nedir?
Biyolojik indikatörler (BI), sterilizatör içinde biyolojik ölümün gerçekleşip gerçekleşmediğinin kanıtı için kullanılır. Sterilizayon yöntemine göre en dayanıklı bakteri sporları seçilir.
Read moreBiyolojik indikatör içinde ne var?
Biyolojik indikatörler bir plastik tüp içine yerleştirilmiş bir filtre kağıdı taşıyıcı üzerine emdirilmiş bakteri sporları içerir. Tüp içinde , sporlar büyüdüğünde çarpıcı şekilde sarıya dönen bir renk indikatörü içeren bakteriyel büyüme için özel olarak formüle edilmiş kültür ortamı bulunduran bir cam ampul vardır .
Read more