➢Açık ekonomide sızıntılar; Tasarruflar (S), vergiler (TA) ve ithalattan (M ) oluşur. ➢Açık ekonomide enjeksiyonlar ise; Transfer ödemelerinin harcamada kullanılan kısmı (c.TR), özel yatırımlar (I), kamu harcamaları (G) ve ihracattan (X) oluşur.
Read moreMakro iktisat dersi konuları nelerdir?
Mikroekonomiden farklı olarak, ekonomiyi bir bütün olarak ele alarak, makro denge çözümlemeleri üzerinde çalışır. İşsizlik, enflasyon, toplam üretim ve tüketim, gelir dağılımı makroekonominin ana konuları olarak sayılabilir.
Read moreMakro ekonomik politikalar nelerdir?
Hedefler, enflasyonu düşürmek, vergi gelirlerini artırmak, kamunun borçlanma gereksinimini azaltmak, işsizliği azaltmak, yoksullukla mücadele etmek, ihracatı artırmak vb. olabilir. Makroekonomik politikalar para politikası ve maliye politikası uygulamalarından oluşur.
Read moreKeynesyen iktisat politikalarına neden ihtiyaç duyulmuştur?
Küresel Krizden çıkışta ülkeler, başlangıçta para politikası önlemlerine yönelseler de, bu önlemlerin ekonomileri canlandırmaya çare olmaması nedeniyle, genişletici Keynesyen maliye politikaları uygulamaya konulmuştur.
Read moreMakro iktisadın 4 temel grubu nedir?
İşsizlik, enflasyon, toplam üretim ve tüketim, gelir dağılımı makroekonominin ana konuları olarak sayılabilir. Kurucusu John Maynard Keynes’dir.
Read moreMakro iktisadın amaçları nelerdir?
Makro -ekonomik süreç içerisinde ortaya çıkan ekonomik büyüme, istihdam, fiyatlar genel düzeyi, faiz oranı, kamu kesiminin borcu, cari işlemler dengesi açığı ve bütçe açığına ilişkin alt amaçlar bir bütünlük içerisinde refah ve sosyal hasılanın maksimizasyonu amacını meydana getirmektedir.
Read moreKeynesyen para politikası nedir?
Keynesyen görüşte para politikası faiz oranlarındaki değişmeler yoluyla reel ekonomiye aktarılmaktadır. Para arzındaki bir azalma faiz oranlarını ve dolayısıyla borçlanmanın maliyetini yükseltmektedir.
Read more