Müşteki , diğer deyişle şikayetçi; bir suçtan zarar gören veya suçun mağduru olup da aleyhine işlenen suçu adli makamlara şikayet eden kişidir. Müşteki , yargılama aşamasında davaya katılmak istediğini beyan ederse müdahil (katılan) sıfatını alır.
Read moreMüşteki sanık duruşmada nerede durur?
Duruşma günü geldiğinde mahkemede bir oturma düzeni olacaktır. Müşteki sanık vekilinin duruşmadaki yeri genelde hemen yanında olacak şekilde düzenlenir.
Read moreMüşteki mahkemede nasıl davranmalı?
Müşteki (Şikayetçi ) iseniz; Mahkemece sorulacak sorulara konu dışına çıkmadan sade bir anlatımla cevap verebilirsiniz. Mahkeme önündeki beyanlarınız ve şikayetiniz sonucu hak kaybına uğramamanız oldukça önemlidir. Bu nedenle eğer imkanınız varsa bir avukattan yardım almanız faydanıza olacaktır.
Read moreMüşteki tanık ne demek?
suç unsuru içeren bir olayda suçtan zarar gördüğü için müşteki aynı zamanda olayın içinde olduğu için tanık olan kişi. çağrıldığında tanık olduğu için mahkemeye gitmek zorundadır. aksi takdirde polis zoruyla götürülür.
Read moreDavacı KH müşteki ne demek?
Müşteki İle Davacı Arasında Ne Fark Var? Müşteki ; yani diğer bir deyişle şikâyetçi bir suçtan zarar gören veya mağdur olan ve bu sebeple Cumhuriyet Savcılığına başvurarak şikâyet hakkını kullanan kişidir. Davacı ise daha geniş kapsamdadır.
Read moreMüşteki ceza alabilir mi?
Müştekinin beyanı olan ve suçun işlendiğine dair başkaca bir delil mahkemeye sunulmamışsa, bu durumda sadece müşteki beyanı ile sanığın cezalandırılması mümkün olmamaktadır.
Read moreSanığın hukuki durumu ne demek?
CMK’nın 2/1 maddesinin (b) fıkrasına[5] göre ise sanık , kovuşturmanın başlamasından itibaren hükmün kesinleşmesine kadar suç şüphesi altında bulunan kişi olarak tanımlanmaktadır. İlgili tanımlardan da anlaşılacağı üzere, kişi ancak hakkında verilerin kararın kesinleşmesi ile “hükümlü” statüsüne geçmektedir.
Read more