Kâr amacıyla alınıp satılan mallara “ticaret malları” denir. 80.18 gr. altın değerinde ticaret malına sahip olan kişinin, nisab miktarı mala sahip olmasının üzerinden bir yıl geçmesi hâlinde, kırkta bir (% 2,5) oranında zekâtını vermesi gerekir.
Read moreMiskinlere zekat verilir mi?
Zekat dede, nene, anne, baba, çocuk, eş ve torun hariç tüm miskinler , yolda kalmışlar, kalbi İslam’a ısındırılacak olanlar, borçlular, esaretten kurtulacak olanlara verilebilir .
Read moreMaaş alan birine fitre verilir mi?
Nisaba malikse fitre vermesi vacip olur. Asgari maaş alan bir kimse, borçları çıktıktan sonra, nisaba malik ise, zengin sayılır, fitre vermesi gerekir.
Read moreNeye ne kadar zekat verilir?
Zekat , dinen zenginlik ölçüsü kabul edilen miktarda mala sahip olan kimselerin Allah rızası için belirli kişilere vermesi gereken belli miktarı ifade eder. Nisap, zekâtla yükümlü olmak için esas alınan zenginlik ölçüsüdür. Bu ölçü, altında 20 miskal (80.18 gr), devede 5, sığırda 30, koyun ve keçide 40 adettir.
Read moreEvi ve maaşı olana zekât verilir mi?
Maaşı kaç lira olursa olsun, evini idarede güçlük çeken her fakir, zekât alabilir ve kurban kesmesi, fıtra vermesi lazım olmaz.
Read moreDevlet memuruna zekât verilir mi?
YÜZDE 70’İNE VERİLEBİLİR Haksen Genel Başkanı Ayhan Çivi de, zekat tutarının 4 bin 800 TL olduğunu belirterek, şunları söyledi: “Memurların yüzde 70’i kredi kartı ya da bireysel kredi borçlusu. Dolayısıyla memurların yüzde 70’ine zekat hatta fitre de verilebilir .
Read moreKimler zekât vermek zorundadır?
Zekâtın verileceği kimseler Kur’an-ı Kerim’de belirtilmiştir. Bunlar; fakirler, miskinler, zekât toplamakla görevlendirilen memurlar, müellefe-i kulûb adı verilen kalpleri İslam’a ısındırılmak istenen kimseler, esaretten kurtulacaklar, borçlular, Allah yolunda cihad edenler ve yolda kalmış olanlardır.
Read more