(Düren, 2000, s:72). Küçülerek büyüme fikri, işletmeye o an için gözle görülen büyük bir fayda sağlamasa da, gelecekte rekabet avantajı sağlama açısından stratejik önem taşıdığı için strateji olarak adlandırılmaktadır (Schermerhorn, 2010, s:217).
Read moreŞirketler neden küçülmeye gider?
İşletme hantallıktan kurtulmak, yalınlaşmak ve bu sayede verimliliği, sinerjiyi ve finansal performansı artırmak, maliyetleri azaltmak, karar süreçlerini ve işletme içi iletişimi hızlandırmak, süreç sonuçlarına odaklanmak gibi amaçlarla ölçeğinde ya da faaliyet alanlarında küçülmeye gider .
Read moreKüçülmenin amaçları nedir?
Küçülmenin amaçları olarak şunlar sayılabilir (KOÇEL, 2003: 429): – Maliyetleri düşürmek, – Karar sürecini hızlandırmak, – Rakiplerin davranışlarına daha kısa sürede cevap verebilmek, – İletişimdeki bozulmaları (distortion) azaltmak, – Daha çok sonuca dönük çalışır duruma gelmek, Page 6 Gülten Eren GÜMÜŞTEKİN 250 – …
Read moreÖrgütsel küçülmenin nedenleri nelerdir?
Bu anlamda küçülmenin amaçları olarak şunlar sıralanabilir (Koçel, 2003 429-430): • Maliyetleri düşürmek • Karar sürecini hızlandırmak • Rakiplerin davranışlarına daha kısa sürede cevap verebilmek • Haberleşmedeki bozuklukları azaltmak • Daha çok sonuca dönük çalışır hale gelmek • İşletme içi süreçlerden çok müşteri …
Read moreKüçültme stratejileri nedir?
İşletmenin olumsuz finansal durumunun düzeltilmesi için verimsiz faaliyetlerin gözden geçirilerek onları tekrar verimli duruma getirebilmek amacı ile işletme içine dönük olarak uygulanan bir stratejidir. … İşletme pazardaki faaliyetlerini azaltarak pazar payını bilinçli bir şekilde küçültür.
Read moreIşletmelerde küçülme stratejileri nelerdir?
İşletmelerde uygulanan başlıca küçülme stratejileri ; işgücü azaltma stratejisi , yeniden tasarlama stratejisi , sistem stratejisi olarak belirtilmektedir (Küçük,1999:15). İşgücü azaltma stratejisi , temel olarak iş gücündeki işçi sayısını azaltmak üzerine odaklanır.
Read moreGeriye doğru dikey büyüme nedir?
Satın alınan işletmenin çıktısı, satın alan işletmenin girdisiyse buna geriye doğru dikey birleşme denir. Geriye doğru dikey birleşmenin temel amacı, tedarikçi işletmeye sahip olup kontrol etmektir. Genellikle tedarikçilerin maliyet yükseltmesi halinde uygulanır.
Read more