Kripto paralar, sanal para birimi olarak kullanılan ve herhangi bir fiziksel biçimde mevcut olmayan dijital varlıklardır. Kriptografi, yani şifreleme ile güvence altına alınmışlardır.
Read moreBlockchain hukuku nedir?
Blockchain Hukuku Nedir ? Hukuki niteliği olan işlemlerin şifrelenmiş bir veritabanı olan blockchain sistemi üzerinden gerçekleştirilmesini ve bunun sonuçlarını konu edinen hukuki düzene blockchain hukuku denir.
Read moreKripto para kıymetli evrak mıdır?
Kripto paralar, kıymetli evrak olarak da nitelendirilemezler.
Read moreSanal para almak suç mu?
Kripto paraların kullanımına ilişkin halihazırda bir yasak Türk Hukuk Mevzuatında bulunmamaktadır. Dolayısıyla suçta ve cezada kanunilik ilkesi gereğince suç olarak atfedilmemiş ve yaptırıma bağlanmamış fiiller serbesttir. Kısaca ifade edecek olursak kripto para yasaldır.
Read moreKripto para çalmak suç mu?
Bununla birlikte, her ne kadar kripto paralar veya sayılan kurumlar düzenleme kapsamında alınmasa da 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu (“TCK”) kapsamında hırsızlık ve dolandırıcılık eylemleri suç olarak düzenlenmiştir.
Read moreBitcoin çalmak suç mu?
Bu açıklamalar ışığında; “bitcoin ” türü bir sanal malvarlığının çalınmasının kapsamına girebileceği yegane ceza hükmü, bizce TCK m.244/3 değil, m.142/2-e’dir. Çünkü bu son hüküm, bilişim sisteminin kullanılması suretiyle bir başkasına ait malvarlığının çalınmasını suç olarak düzenlemiştir.
Read moreKriptoda vergi var mı?
Kripto paranızla herhangi bir işlem yapmamışsanız ve zamanla değerinde artış yaşanmışsa gelir vergisi alınır. Diğer yandan kripto paranızla, satış, değiş tokuş veya harcama yaptıysanız sermaye kazancı olarak değerlendirilir ve vergilendirilir.
Read more