Kişinin kredi riski daha önce bankalardan çektiği kredi miktarı, ödeme düzeni, kullandığı kredi kartları, en son ne zaman kredi başvurusunda bulunduğu, gelir ve gider durumuna göre belirlenmektedir. Kişiler bu kredi risk puanlarına göre bankalar ile ilişki kurabilir ve kredi çekebilirler.22 Nis 2019
Read moreKredi riski nasıl ölçülür?
Kredi riski ölçüm modellerinde temel parametreler; temerrüt (beklenen kayıp, beklenmeyen kayıp), geri kurtarma, rating derece kaymaları, riske göre ayarlanmış performans ölçümü ve riske göre sermayedir. Kredi riskinin ölçülebilmesi için kredi riskinin yönetilebilmesi gerekmektedir.
Read moreBanka kredi riski nedir?
Kredi riski , kişilerin kullandıkları kredinin ana parasının borçlu tarafından ödenmemesi riskine denir. Bu gibi durumlarda bankalar zarara uğrama riski ile karşı karşıya kalır. Bu durumun oluşmasına ve risk durumunun ortaya çıkmasına ise temerrüt ismi verilir.22 Ara 2020
Read moreKredi riski 5K nedir?
Geleneksel yaklaşıma göre kredi talepleri değerlendirilirken beş faktör dikkate alınır. Literatürde “5K ” olarak tanımlanan bu faktörler; karakter, kapasite, kapital, koşullar ve karşılıklardır. Kredi riskinin belirlenmesinde göz önünde bulundurulması gereken en önemli faktör, kredi talep eden müşterinin moralitesidir.
Read moreKredi riskinin temel nedeni nedir?
Kredi riski , kişilerin kullandıkları kredinin ana parasının ve/veya faizlerinin borçlu tarafından ödenememesi olasılığıdır. Böyle bir durum karşısında bankalar zarara girmektedir. Bu durumun oluşmasına ve belirtilen risk olasılığının gerçekleşmesine “temerrüt” denilmektedir.
Read moreKredi ve risk yönetimi Nedir?
Kredi risk yönetiminin amacı uygun parametreler içinde bankanın maruz kalabileceği riskleri yöneterek bankanın risk ayarlı getirisini maksimize etmektir. Bankalar portföylerindeki tüm kredi risklerini ve bireysel kredilere (individual credits) ve işlemlere ilişkin risklerini yönetmek durumundadırlar.
Read moreKredi türevi ne demek?
Kredi türevleri , kullanıcılarına kredi riski yönetimi imkanı sağlayan özel görüşmelerle yapılan iki taraflı sözleşmelerdir. Bu sözleşmeler swap, forward ve opsiyon sözleşmeleri şeklinde olabilir.
Read more