Akut kompartman sendromunun tedavisi ameliyattır. Ameliyat dışı tedavisi yoktur. Gerilen cilt ve facia dokuları basıncı düşürmek için açılır. Bu işleme tıp literatüründe FACİATOMİ denir.
Read moreKompartman sendromu nerelerde görülür?
Hidrostatik basınç artışı ile ortaya çıkan kas ve sinir dokusu etkileyen bir çeşit sendromdur. Kompartman sendromu ekremite yaralanması sonucu kas dokusunun kapalı fasya bölümünde meydana gelebilir. Bacak ve kollarda sıklıkla meydana gelebilir.
Read moreAkut kompartman sendromu nedir?
Kaslardaki doku basıncı ve gerginliğin artması içinden geçen toplar ve atar damarlarının tıkanmasına yol açarak kangren ve uzuv kaybı ile sonuçlanan ciddi ve acil müdahale gerektiren bir klinik tablodur. Bu sendrom AKUT (ani, hızlaca) veya KRONİK (sinsi, yavaş) olarak ortaya çıkabilir.
Read moreKompartman nedir Ortopedi?
Kompartman sendromu, ekstremitelerde kapalı kas fasyalarının içinde artmış perfüzyon basıncı nedeni ile meydana gelen iskemi sonucu, kas ve sinir dokularında fonksiyon kaybı ile karakterize klinik bir tablodur.
Read moreKarın içi basıncı nasıl artar?
Amaç: Karın içi basınç artışına bağlı ilerleyici organ yetmezliği gelişebilmektedir. Travma, adheziv ileus, karın ön duvarı defektleri ve septik şokta sıvı resüssitasyonu çocukluk çağında karın içi basınç artışına neden olabilen hastalıklardan bazılarıdır.
Read moreKompartman sendromu neden olur?
Kompartman sendromu genel olarak kas içi kanama veya aşırı ödem sonucu oluşur. Yüksek enerjili yaralanmalardan sonra kas dokusunun ezilmesi, bacak veya kollarda meydana gelen kırıklar gibi sebeplerden dolayı kas içi aşırı kanama veya ödem oluşur. Bu nedenle facia içi aşırı basınç meydana gelir.
Read moreKompartman basıncı nasıl ölçülür?
Abdominal kompartman sendromunun kesin tanısı intraabdominal basıncın ölçümünü gerektirir. İntraabdominal basınç intragastrik, intrakolonik, intravezikal veya inferior vena cava kateterleri yardımıyla indirekt olarak ölçülmektedir.
Read more