Kompartman sendromu (KS), kas ve sinirleri içeren belli bir alanda doku basıncının artması sonucu gelişen patolojik bir durumdur.
Read moreKompartman sendromu tanısı nasıl konulur?
Klinik şikayetlerin varlığında kronik kompartman sendromunda tanı kompartman basıncı ölçümüyle konulabilir . Egzersiz öncesi basınç 15 mmHg£, egzersiz sonrası 1. dakikada 30 mmHg£ veya egzersiz sonrası 5. dakikada 20 mmHg£ ise kronik kompartman sendromu olduğu söylenebilir.
Read moreKompartman basıncı nasıl ölçülür?
Abdominal kompartman sendromunun kesin tanısı intraabdominal basıncın ölçümünü gerektirir. İntraabdominal basınç intragastrik, intrakolonik, intravezikal veya inferior vena cava kateterleri yardımıyla indirekt olarak ölçülmektedir.
Read moreFasyotomi tedavisi nedir?
Kompartman sendromunun tedavisi fasyotomi yapılmasıdır. Fasyotomi kısaca kompartmanları saran fasyanın bir tarafından kesilerek açılması ve böyle- ce kompartman içi artmış basıncın azaltılması işlemidir.
Read moreKompartman sendromu hangi sinir?
Kompartman Sendromu (KS), damar ve sinir içeren kapalı boşluklarda doku basıncının, perfüzyonu engelleyecek kadar artması sonucu ortaya çıkan hipoksiyle birlikte kas ve sinir dokusunun iskemiye maruz kalması ve bunu izleyen değişiklikler sonucu ortaya çıkan tablodur.
Read moreKompartman sendromunun bulguları nelerdir?
Klasik belirtileri 6P’dir; paresthesia (his kusuru), pain (ağrı, özellikle pasif harekette), pallor (solukluk), paralysis (adele felci), pulselessness (nabızsızlık), pressure (basınç). Pasif ekstansiyonda ağrı erken tanı için patognomoniktir. Şiş kompartman üzerine basmakla olan ağrı en erken ve önemli bir belirtidir.6 May 2013
Read moreFasyotomi neden yapılır?
Deprem sonrasında, vücudun diğer bölgelerinde görüldüğü gibi, alt ekstremitede de ezilme tipi yaralanmalarla çok karşılaşmaktayız. Bu tip yaralanmalar sonucu kompartman sendromu gelişmektedir. Alt ekstremitede kompartman sendromu oluştuğunda fasyotomi açılması gereklidir.
Read more