Kaslardaki doku basıncı ve gerginliğin artması içinden geçen toplar ve atar damarlarının tıkanmasına yol açarak kangren ve uzuv kaybı ile sonuçlanan ciddi ve acil müdahale gerektiren bir klinik tablodur. Bu sendrom AKUT (ani, hızlaca) veya KRONİK (sinsi, yavaş) olarak ortaya çıkabilir.
Read moreKompartman nedir Ortopedi?
Kompartman sendromu, ekstremitelerde kapalı kas fasyalarının içinde artmış perfüzyon basıncı nedeni ile meydana gelen iskemi sonucu, kas ve sinir dokularında fonksiyon kaybı ile karakterize klinik bir tablodur.
Read moreCompartment sendromu nedir?
Kompartman sendromu (KS), kas ve sinirleri içeren belli bir alanda doku basıncının artması sonucu gelişen patolojik bir durumdur.
Read moreKompartman hastalığı nedir?
Kompartman Sendromu (KS), damar ve sinir içeren kapalı boşluklarda doku basıncının, perfüzyonu engelleyecek kadar artması sonucu ortaya çıkan hipoksiyle birlikte kas ve sinir dokusunun iskemiye maruz kalması ve bunu izleyen değişiklikler sonucu ortaya çıkan tablodur.16 Tem 2018
Read moreKompartman sendromu tanısı nasıl konulur?
Klinik şikayetlerin varlığında kronik kompartman sendromunda tanı kompartman basıncı ölçümüyle konulabilir . Egzersiz öncesi basınç 15 mmHg£, egzersiz sonrası 1. dakikada 30 mmHg£ veya egzersiz sonrası 5. dakikada 20 mmHg£ ise kronik kompartman sendromu olduğu söylenebilir.
Read moreKompartman sendromu belirtileri nelerdir?
Klasik belirtileri 6P’dir; paresthesia (his kusuru), pain (ağrı, özellikle pasif harekette), pallor (solukluk), paralysis (adele felci), pulselessness (nabızsızlık), pressure (basınç). Pasif ekstansiyonda ağrı erken tanı için patognomoniktir. Şiş kompartman üzerine basmakla olan ağrı en erken ve önemli bir belirtidir.6 May 2013
Read moreKompartman sendromu en sık nerede görülür?
En sık akut kompartman sendromu baldır kaslarında görülür . Baldırımızda veya tibial bölge olarak isimlendirilen diz – ayak bileği arası bölgede 4 adet kompartman bulunmaktadır.
Read more