Amaç: Karın içi basınç artışına bağlı ilerleyici organ yetmezliği gelişebilmektedir. Travma, adheziv ileus, karın ön duvarı defektleri ve septik şokta sıvı resüssitasyonu çocukluk çağında karın içi basınç artışına neden olabilen hastalıklardan bazılarıdır.
Read moreKompartman hastalığı nedir?
Kompartman Sendromu (KS), damar ve sinir içeren kapalı boşluklarda doku basıncının, perfüzyonu engelleyecek kadar artması sonucu ortaya çıkan hipoksiyle birlikte kas ve sinir dokusunun iskemiye maruz kalması ve bunu izleyen değişiklikler sonucu ortaya çıkan tablodur.16 Tem 2018
Read moreKompartman sendromu neden olur?
Kompartman sendromu genel olarak kas içi kanama veya aşırı ödem sonucu oluşur. Yüksek enerjili yaralanmalardan sonra kas dokusunun ezilmesi, bacak veya kollarda meydana gelen kırıklar gibi sebeplerden dolayı kas içi aşırı kanama veya ödem oluşur. Bu nedenle facia içi aşırı basınç meydana gelir.
Read moreKompartman sendromu belirtileri nelerdir?
Klasik belirtileri 6P’dir; paresthesia (his kusuru), pain (ağrı, özellikle pasif harekette), pallor (solukluk), paralysis (adele felci), pulselessness (nabızsızlık), pressure (basınç). Pasif ekstansiyonda ağrı erken tanı için patognomoniktir. Şiş kompartman üzerine basmakla olan ağrı en erken ve önemli bir belirtidir.6 May 2013
Read moreKompartman sendromu en sık nerede görülür?
En sık akut kompartman sendromu baldır kaslarında görülür . Baldırımızda veya tibial bölge olarak isimlendirilen diz – ayak bileği arası bölgede 4 adet kompartman bulunmaktadır.
Read moreKompartman sendromu nedir kısaca?
Kompartman sendromu (KS), kas ve sinirleri içeren belli bir alanda doku basıncının artması sonucu gelişen patolojik bir durumdur. Sıklıkla ekstremite kompartmanlarında gelişir.
Read more