Aristoteles felsefeyi “evrenselin bilimi” (e katholou episteme) olarak tanımlar (Weber, Felsefe Tarihi, 69). Filozof; felsefe için, onun özünü kaybetmemesini sağlayan bir tanım bulmuştur çünkü her şeyin bilgisi ilk olarak meraktan geçer (thaumazein) ve merak felsefenin koşuludur.15 Oca 2018
Read moreTöz kavramı ne demek?
Töz ya da cevher, değişen yüklemlere desteklik eden değişmez gerçeklik; kendi kendisiyle, kendi kendisinde var olan anlamındaki felsefi kavram . Öznede değil, kendinde var olan. Bağımsızca kendi içinde var olan.
Read moreBirincil töz nedir?
en temel anlamındaki varlık olarak “birincil töz ”, diğer kategoriler kapsamındaki varlığın hem önkoşulu hem de taşıyıcısıdır. Diğer taraftan, tözün kendisinin de yüklem olabildiği durumlarda, töz , “ikincil tözdür”. Buna göre, “birincil tözler ” tikel nesnelerdir; “ikincil tözler ” ise, türler olarak tümellerdir.
Read moreAristoteles ontoloji nedir?
Aristoteles ‘e göre ontoloji varlığın mahiyetinde varlığın bilimidir veya varlıkların incelenmesidir. Ontoloji hangi varlık kategorilerinin daha temel olduğunu belirlemekle uğraşır ve bu kategorilerdekilerden hangilerinin var olduğunun söylenebileceğini sorar. Varlık bir nesne ya da bir şey değildir.
Read more