İktisadi kıtlık ya da ekonomik kıtlık kâr amaçlı ekonomik sistem tarafından kar elde etmek amacıyla kasıtlı olarak yaratılan ve bir toplumun sahip olduğu üretim kaynaklarının, mevcut teknolojik gelişmişlik düzeyiyle işletilmesi ile ulaşılan üretim düzeyinin, sonsuz insan ihtiyaçları ve isteklerini karşılamakta yetersiz …
Read moreTürkiye’de su sıkıntısı yaşanıyor mu?
Türkiye , sanılanın tersine, su zengini bir ülke değildir. Hâlen, kişi başına düşen 1.519 m³’lük su miktarı ile “su sıkıntısı çeken” bir ülke kabul edilmektedir.
Read moreKıt kaynaklarla sonsuz ihtiyaçların karşılanmasına ne denir?
iktisat; kıt kaynaklarla “sınırsız” ihtiyaçların karşılanmaya çalışılmasıdır.
Read moreKıt kaynakların etkin kullanımını sağlamaya çalışan bilim dalı nedir?
iktisat dersinde duyabileceğiniz ilk cumle. dogru türkce cevirisi “kit kaynaklarin verimli kullanimi “dir.
Read moreSu kıtlığı ne zaman başlayacak?
Projeksiyonlara göre şu an 1346 metreküp olan kişi başına düşen su miktarı, 2040 yılında 100 milyonluk nüfusla 1116 metreküpe düşecek ve ülkemiz su fakiri bir ülke olacak. Su miktarı düşüşü ve nüfus artışı bu şekilde sürerse de 2050’lerde 1069 metreküp ve aşağısı ile ‘kıtlık -kuraklık’ çeken bir ülke haline geleceğiz.
Read moreSu kaynaklarımız ne kadar süreyle yeterlidir?
Türkiye halen su kaynaklarının yarıya yakın bir kısmını kullanabilmektedir. Ancak 2030 yılına kadar su kaynaklarının tamamını kullanması beklenmektedir. En büyük kullanıcı yüzde 70’e varan pay ile tarım (tarımsal sulama) sektörüdür.
Read moreNeden su kıtlığı çekiyoruz?
Bilinçsiz tarımsal sulama, kirlilik ve nüfus artışı su kıtlığının başlıca nedenleri arasında gösteriliyor. Dünyanın erişilebilir tatlı sularının yüzde 70’i tarımda kullanılırken, verimsizlik ve yanlış tarım yöntemleri nedeniyle kullanılan suyun yüzde 60’ı israf ediliyor.
Read more