Hukuki Yapılarına Göre İşletmeler
Read moreTürkiye’de sayısı en fazla olan işletme türü nedir?
Aralık 2018’de kurulan toplam 6 bin 441 şirket ve kooperatifin yüzde 84,99’unu limited şirketler, yüzde 13,68’ini anonim şirketler, yüzde 1,32’sini ise kooperatifler oluşturdu.
Read moreİşletme türü sınıflandırılması nelerdir?
İşletmeler faaliyet alanı, üretim araçlarının mülkiyeti, hukuki yapı, büyüklük ve kullanılan üretim teknolojisi ölçütleriyle sınıflandırılmaktadır. Faaliyet alanı ya da üretilen mal veya hizmet türü açısından işletmeler ; sanayi ya da endüstri işletmeleri, ticaret işletmeleri ve hizmet işletmeleri şeklindedir.
Read moreIşletmenin ana özellikleri nelerdir?
Bir işletmenin başarılı olarak işlevlerini yerine getirmesinde etkili olan unsurlar; uygun bir mülkiyet yapısı, uygun bir yer, optimum büyüklük, yeterli alan, doğru makine ve araç gereçler, yeterli ham madde arzı, yeterli sermaye, uzman personel, doğru pazar, uygun teknoloji, açık ve doğru amaçlar, rasyonel örgüt …
Read moreTek kişi işletmelerin üstün yönleri nelerdir?
1- Yeni Ticaret Kanunu ile tek kişilik anonim şirket kurulması mümkün hale gelmiştir. 2- Tek kişilik şirketler; kuruluşta (başlangıçta) veya sonradan (kurulduktan sonra) kurulabilmektedir. 3- Yönetim Kurulunun bir veya daha fazla kişiden oluşması mümkündür. 4- Tek pay sahibi Genel Kurulu oluşturur.
Read moreTek kişi işletmelerin avantajlari nelerdir?
Şahıs şirketi kurmanın avantajları nelerdir?
Read moreBakkal hangi işletme türüne girer?
Bu tür işletmelere karma işletmeler denir. Bazı tekstil fabrikalarının hem üretim yapıp, hem de fabrika satış birimleri ile bu ürünlerini pazarlamaları gibi. Sermayesinin tamamının özel kişi veya kuruluşlara ait olduğu işletmelerdir. Örneğin, süper marketler, mahallemizde faaliyetini sürdüren fırın, bakkal vb.
Read more