Evlilik birliği içinde doğan çocuğa ailenin soyadı verilmektedir, evlilik dışında doğan çocuklara ise; annenin bekârlık soyadı verilmektedir. Evlat edinilen çocuklara , çocuğun ergin olmaması durumunda evlat edinenin soyadı verilmekte, ergin olan çocuklar içinse bu durumda ergin çocuğun kararına bırakılmaktadır.
Read moreKimsesiz çocukların adını kim koyar?
Türk Medeni Kanunu m.339/5’e göre “Çocuğun adını ana ve babası koyar ”. Böylece kişiliğin önemli parçalarından olan adı belirleme yetkisi, kanun koyucu tarafından, çocuğa en yakın kimselere verilmiş bulunmaktadır.
Read moreBir çocuğun kimlikte baba ismi nasıl değiştirilir?
İsmini değiştirmek isteyen kişi yetkili ve görevli mahkemeye yazılı bir dilekçe ile başvurmalıdır. Mahkemeye sunmuş olduğu yazılı dilekçede kişi, neden ismini değiştirmek istediğini tüm sebepleriyle birlikte açıklamalıdır.
Read moreÇocuğu tanıma nasıl yapılır?
Tanıma ; babanın, nüfus memuruna, mahkemeye, notere veya konsolosluğa yazılı başvurarak resmi senette ya da vasiyetnamede çocuğun kendisinden olduğunu beyan etmesidir. Tanıma beyanında bulunan kimse küçük veya kısıtlı ise, veli veya vasisinin de rızası gerekir.
Read moreKimlikte baba adı zorunlu mu?
Biz de çocuğu annenin kızlık hanesine kaydederiz. Evlilik bağı olmadığı, ortada bir soy bağı da kurulmayacağı için isim ‘şu olmuş, bu olmuş’ fark etmiyor, bizim için. Ancak baba hanesi, boş bırakılmaz. Baba adını anne söylemese bile, biz bir isim yazarız” dedi.
Read moreTurkiyede Babasiz dogan bebege kimlik nasil verilir?
Evlilikle bağlı olmayan ilişki sonucu dünyaya gelen bebeği baba nüfusuna kaydedebilmesi için nüfus müdürlüğüne anneyle birlikte gitmesi gerekmektedir. Nüfus müdürlüğünde çocuğun kendi çocukları olduğunu kabul ettiklerine dair “tanıma senedi” imzalanır.
Read more