bu ayet bir çok hüküm içermektedir; (maide 5/3 ): “ ölmüş hayvan, kan, domuz eti ve allah’tan başkasının adı anılarak kesilenler size haram kılınmıştır. ölmeden önce yetişip kestikleriniz hariç; boğularak, darbe alarak[1*], düşerek, boynuz darbesi yiyerek ve yırtıcılar tarafından parçalanarak ölenler de haramdır.
Read moreHaram ve helal belirleme yetkisi adı nedir?
İşte bunun adı Rab edinmedir. Çünkü helali ya da haramı onlar belirlemekle kendilerini Rab yerine koymuş oluyorlar. Helal dairesi haram dairesine göre çok daha geniştir.
Read moreKim haram kılabilir?
Nitekim, Kuran-ı Kerim’de şöyle buyurulmuştur: “Allah size ancak ölüyü, kanı, domuz etini ve Allah’tan başkası adına kesileni haram kıldı. Her kim bunlardan yemeye mecbur kalırsa hiç kimseye saldırmadan ve sınırı aşmadan bir miktar yemesinde günah yoktur.
Read moreKurana göre neler haramdır?
İşte bilen bir topluluk için âyetleri böyle açıklıyoruz. De ki: Rabbim ancak açık ve gizli kötülükleri, günahı ve haksız yere sınırı aşmayı, hakkında hiçbir delil indirmediği bir şeyi, Allah’a ortak koşmanızı ve Allah hakkında bilmediğiniz şeyleri söylemenizi haram kılmıştır.” (7.A’raf-32.33.)
Read moreAllah ın haram ve helal belirleme yetkisine ne denir?
İşte bunun adı Rab edinmedir. Çünkü helali ya da haramı onlar belirlemekle kendilerini Rab yerine koymuş oluyorlar. Helal dairesi haram dairesine göre çok daha geniştir.
Read moreKuranda haram ne demek?
Haram (Arapça: حرام); din kurallarına aykırı olan, dinî bakımdan kesinlikle yasak olan eylemleri tanımlayan bir din terimidir.
Read moreDomuz eti haram hangi ayet?
“Allah sizlere yalnız leşi, kanı, domuz etini , bir de Allah’tan başkası adına kesilenleri haram kıldı.” (Bakara, 2/173; Nahl, 16/115) “Leş, kan, domuz eti , Allah’tan başkasının adı anılarak kesilen… hayvanlar sizin için haram kılınmıştır.” (Mâide, 5/3)
Read more