Kanun hükmünde kararname ya da kısaca KHK genel tanım olarak yasama organının konu, süre ve amacı belirleyen bir yetki kanunu ile verdiği yetkiye veya doğrudan doğruya anayasadan aldığı yetkiye dayanarak, hükûmetin çıkardığı, maddi anlamda kanun gücüne sahip, parlamentonun tasdiki ile şekli ve organik anlamda kanun …
Read moreİhraç olan memur sigortalı işte çalışırsa iade olunca hak kaybına uğrar mı?
İhraç edilmiş iken görevine iade edilen kamu görevlisine kendisinden kaynaklanmayan sebepler nedeniyle görevde olamadıkları, açıkta kaldığı yada ihraç edildiği süre içerisinde eğer görevde olsalardı alabilecekleri tüm özlük, mali ve sosyal hakların ödenmesi gerekmektedir.
Read moreCBK nedir?
Cumhurbaşkanlığı kararnamesi, Türkiye cumhurbaşkanı tarafından yürütme yetkisine ilişkin konularda yayınlanan yasal düzenleme aracıdır.
Read moreKHK süresi ne kadar?
375 Sayılı KHK ile kamu görevinden çıkarılan veya rütbeleri alınan personel 60 gün içinde yürütme durdurma talepli iptal davası açmalıdır.
Read moreKHK hangi durumlarda çıkarılır?
Uluslararası sözleşmelere aykırı olmayan her konuda KHK çıkarılabilir. Kanun hükmünde kararnamelerin meclis tarafından onaylanması gerekir. Ayrıca khk ‘ların iptali için Anayasa Mahkemesine de başvuru yapılabilir.2 Şub 2021
Read moreKHK ne oluyor?
Türkiye Cumhuriyeti’nde, Olağan Kanun Hükmünde Kararnameler, Bakanlar Kurulu tarafından çıkarılmakta; bu yetki Bakanlar Kurulu’na Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından yetki kanunu ile verilmektedir. Temel haklar, kişi hak ve ödevleri ile siyasi hak ve ödevler hakkında düzenleme yapılamaz.
Read moreKararname kim çıkarır?
Türkiye Cumhuriyeti’nde, olağan kanun hükmünde kararnameler , bakanlar kurulu tarafından çıkarılmakta; bu yetki bakanlar kuruluna Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından yetki kanunu ile verilmektedir.
Read more