Kanunların uygulanmasına ilişkin esasları gösterirdi. 2017 yılında gerçekleşen Anayasa değişikliği ile tüzük çıkarılması kaldırıldı. Ancak bu tarihten önce yayımlanarak yürürlüğe giren tüzükler, mülga edilecekleri zamana kadar yürürlükte kalacaktır.
Read moreKHK kimler çıkartabilir?
Kanun hükmünde kararnameler olağan ve olağanüstü kanun hükmünde kararname olarak iki türdür. Olağan kanun hükmünde kararnameler TBMM tarafından verilen yetkiye dayanılarak bakanlar kurulu tarafından çıkarılır. Olağanüstü kanun hükmünde kararlar ise cumhurbaşkanının başkanlığındaki bakanlar kurulu tarafından çıkarılır.
Read moreKanun hükmünde kararnameler yürürlükten kaldırıldı mı?
Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne uyum amacıyla çıkarılan 700 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameyle (KHK) bazı kanunlarda yer alan hükümler yürürlükten kaldırıldı .8 Tem 2018
Read moreKanun hükmünde kararnameler ne zaman kaldırıldı?
Bakanlar Kurulu seçim sonrası 4 Temmuz 2018 tarihinde 698 sayılı kanun hükmünde kararname ile yetkilerini cumhurbaşkanına devretmiş, 7 Temmuz’da da 700 sayılı kanun hükmünde kararname ile başbakanlığın ve bakanlar kurulunun kaldırılmasıyla cumhurbaşkanı Türkiye’nin tek yürütme erki olmuştur.
Read moreCumhurbaşkanına kararname çıkarma yetkisi hangi yılda verilmiştir?
Cumhurbaşkanlığı kararnamesi , Türk hukuk sistemine ilk olarak günümüzde de yürürlükte olan 1982 anayasası ile girmiştir.
Read moreKanunu kim yapar?
Türkiye’de yasa koyma yetkisi TBMM’nindir. Anayasa madde 88’e göre yasa teklif etmeye (“Bakanlar Kurulu ve” ve deyimi, 21.1.2017-6771/16 md. ile çıkarılmıştır) milletvekilleri yetkilidir. Bunun dışındaki kişi ve kurumlar, yasa isteklerini meclise iletebilirler.
Read more