Bu dönemde Merkez Bankası için önemli bir çalışma yürütülerek 1955 yılında Banknot Matbaası kurulmuş ve 1957 tarihinden itibaren kurum banknotları ülkemizde basmaya başlamıştır.
Read moreNeden para Basiliyor?
Bir ülkenin büyüyen ekonomisi, o ülkenin halkının elinde daha fazla maddi değer bulundurmak istemesine yol açar. Para basmak, enflasyonel değerleri korumak adına devletler adına merkez bankaları tarafından yapılır. Devlet bastığı paralar karşılığında gelir elde eder.
Read moreTürkiye’de ilk kağıt para ne zaman basıldı?
İlk Türkiye Cumhuriyeti banknotları olan Birinci Emisyon Grubu banknotlar 5 Aralık 1927 tarihinde dolaşıma çıkarılmıştır.
Read moreTürkiyede kaydi parayı kim yaratır?
Kaydi para , ya da bir diğer ifadeyle mevduat parası , temel olarak bankalar tarafından yaratılan paraya denmektedir. Bankalar ve finansal kuruluşlar nezdinde üzerine çek yazılabilen vadesiz mevduat olarak tanımlanabilir.
Read more100 TL ilk ne zaman basıldı?
100 Türk Lirası (I.Tertip) Emisyon Grubu:E-9Dolaşıma Çıkış Tarihi:1 Ocak 2009Taşıdığı İmzalar:Durmuş Yılmaz (Başkan) Burhan Göklemez (Başkan Yardımcısı)Boyutları:72 x 154 mmÖn Yüz:Atatürk Portesi100 Türk Lirası – TCMB www.tcmb.gov.tr › Banknotlar › 1.Tertip+Banknotlar › 100+Turk+Lirasi
Read morePara basmak neden enflasyonu artırır?
İkinci olarak, para basmak piyasaya daha çok para enjekte etmek demektir. Piyasada para bol olduğundaysa, paranın değeri düşer. Para , piyasadaki bolluğu nedeniyle değerini kaybettiğinde, bir ürünün edilinebilmesi için o para biriminden daha fazla miktarda harcanması gerekir. Yani enflasyon ortaya çıkar.
Read morePara basma yetkisi kime ait?
Merkez Bankası; Türkiye’de para basma ve ihraç yetkisine sahip tek banka olmakla birlikte, bu imtiyazı Türkiye Büyük Millet Meclisinden (TBMM) almıştır.
Read more