Pamuk ve ketenden elde edilen kağıdın içerisine farklı renklerde sentetik parçacıklar konularak her paranın kendine has bir dokusu olması sağlanır. Organik pamuğun dev kazanlarda su ile işlenmesinin ardından dev bıçaklar yardımıyla pamuk oldukça küçük parçacıklar halinde kesilir.
Read moreTürkiye’de madeni parayı kim basar?
Merkez Bankası ve Darphane’nin Bastığı Paralar Devlet, Hazineye bağlı Darphane aracılığıyla madeni parayı kendisi basar ama kâğıt parayı merkez bankasına bastırtır. Bunun nedeni kâğıt paranın karşılıksız olmasıdır.
Read moreIlk kağıt para kim bastı?
Tarihi kayıtlara göre, M.Ö. 118 yılında Çinliler deri para kullanmışlardır. İlk kâğıt para ise M.S. 806 yılında yine Çin’de ortaya çıkmıştır.
Read moreTürkiye’de para basımı neye göre yapılıyor?
Para basmak (emisyon) işlemini ülkemizde Merkez Bankası kontrol eder ve parayı kafasına göre basamaz. Çünkü devletler, dolaşıma para sokabilmek için bir karşılık göstermek durumundadır. Yani para basabilmek için, elinizde (hazinenizde) altın rezervi olması gerekir.
Read moreAsli parayı kim yaratır?
Tanımdan hareketle parayı devletin bastırdığı anlaşılıyor. Devlet, Hazineye bağlı Darphane aracılığıyla madeni parayı kendisi basar ama kâğıt parayı merkez bankasına bastırtır. Bunun nedeni kâğıt paranın karşılıksız olmasıdır.
Read moreKâğıt paranın değeri neye bağlıdır?
Yani kâğıt paranın üzerindeki değer , yalnızca hükümet veya yasalar öyle söylediği için var olan bir değerdir, başka bir karşılığı yoktur. ABD, 1971 yılında doların altın karşılığını kaldırınca dünyadaki bütün kâğıt paralar karşılıksız kalmış oldu. Bugün kâğıt paraların karşılığı yalnızca devletin itibarıdır.
Read moreMerkez Bankası istediği kadar para basabilir mi?
TBMM ise, bu yetkiyi süresiz bir şekilde Merkez Bankasına devretmiştir. Merkez Bankası insanların isteği üzerine para basamaz . Uluslararası dolaşıma yeni para sokabilmek için de bir karşılık gösterilmesi gerekir.
Read more